Search
Saison Dupont
Share Tweet Email

Saison Dupont

Beer portrait
2017 06 21    10:26
Redaktion

Om du frågar vilken öl man först tänker på när du säger saison skulle nog de flesta svara Saison Dupont. Det är nämligen ölet som för många är själva sinnebilden av den klassiska belgiska ölstilen. Trots att stilens historia inte bottnar hos Dupont har deras saison blivit en stilikon av rang. För att verkligen förstå saison krävs det faktiskt att man har provat Saison Dupont – flera gånger.

Av Johan Lenner

Brasserie Dupont har en snart hundraårig historia som företag och på gården som bryggeriet ligger på har det bryggts saison i närmare tvåhundra år. Det är alltså inte så konstigt att bryggeriets flaggskepp är en saison, men det är inte bara bryggeriets flaggskepp utan hela stilens flaggskepp.

Stilen saison uppstod hos bönderna för att fungera som törstsläckare i skördetider och den nära kopplingen till jordbruket lever kvar på flera sätt hos Dupont. På gården bedrivs fortfarande aktivt jordbruk och Dupont producerar förutom öl också utmärkta ostar, men som tur är konsumeras deras saison året om och inte bara till skördetiden.

Saison Dupont bryggs med ett enkelt recept – pilsnermalt från Dingeman, två humlegivor med East Kent Golding och Styrian Goldings samt bryggeriets husjäst – men smaken är allt annat än enkel. Jo, enkel att gilla är den förstås, men smaken har många nyanser och lager att utforska.

Det direkteldade bryggverket, de låga jäskärlen, det egna källvattnet och flaskjäsningen är sådana detaljer som för lekmannen kan verka betydelselösa men som alla verkar för att skapa det unika slutresultatet. Den kanske allra viktigaste detaljen är att man låter jästen arbeta under ovanligt höga temperaturer, omkring 30 grader. De flesta jäststammar skulle producera rent obehagliga smaker vid sådana temperaturer men Duponts husjäst gör som bäst ifrån sig i pressade situationer och skapar en delikat smakprofil.

Färgen är, trots att man bara använder pilsnermalt, distinkt gyllengul vilket bland annat kommer sig av direkteldningen av bryggverket. Ännu mer distinkt är det rikliga, långlivade skummet som gärna tar sig an formen av ett snötäckt stenröse och lämnar små molntussar på glasets innerkant allt eftersom man dricker ur.

Kombinationen av dess friskhet och dess många små smaknyanser gör det till en öl man gärna dricker igen och igen. Ena gången en törstsläckare under en fredagseftermiddag på en vårsolig balkong, andra gången öl som man letar nya smaker i för varje klunk. Likt en kameleont anpassar den sig efter situationen.

Det är de spritsiga citrussmakerna och den markerade men behagliga beskan som gör den så härligt törstsläckande. Alla nyanser av rustikt nybakat bröd, dämpad pepprighet, behärskad fruktighet, gräs, örter och blommor bygger därpå upp en smakupplevelse som levererar varje gång. Smaken är som en melodi som spelar fram på de olika tonerna och likt ett klassiskt mästerverk krävs ingen ansträngning för att njuta av kompositionen.

Saison Dupont är en perfekt kompanjon till en god färsk getost, särskilt så här på vårkanten och tidig sommar när getostarna är som bäst. Övergången från vinterfoder till årets första bete ger en extra fet och smakrik mjölk, vilket förstås även märks på ostarna som då resonerar särskilt bra med de rustika, välbalanserade smakerna i Saison Dupont.

Med så många matvänliga nyanser är Saison Dupont som en kameleont även i matsammanhang och skiftar sig efter vad som läggs på tallriken. En klassisk bouillabaise lockar fram de kryddiga och citrusdrivna tonerna, medan en pepparstek drar fram ölets egen pepprighet. Det mesta däremellan, så som färska ostron med citronjuice, grillad kyckling och välkryddat fläsk, hanteras med lätthet och lockar fram nya nyanser i ölet.

Mångsidighet, ditt namn är Saison Dupont!

Leave a Reply

More articles

Få ölstilar har gjort en så storstilad comeback som saison.

På med gummistövlarna, leta fram grepen och Odal-kepan – nu brygger vi Saison!

Våren har en sagolik saison i sin korg och den stavas Lentebier.