Search
Lentebier
Share Tweet Email

Lentebier

Beer portrait
2016 11 12    20:34
Redaktion

Våren står i fönstret och tittar in. Efter en miserabel vinter är hon hjärtligt välkommen. Så ut med de mörka, kraftiga julölen och de mäktiga stouterna! In med ljusa sagolika saisoner! Våren har en variant av denna nektar i sin korg och den stavas Lentebier. 

Text Jens Skrubbe

Med fantasins hjälp förflyttar vi oss i tiden. Slut ögonen och föreställ dig att du står i bar överkropp på ett vajande gyllengult kornfält, solen steker och svetten lackar. Munnen är torr efter flera timmars skördande och krafterna börjar sina. Då bjuds du på ett krus uppfriskande kall öl som bringar orken tillbaka…

Så kunde det se ut på den vallonska landsbygden innan ölsorten saison blev en kommersiell produkt på 1920-talet. Numer brygger vart och vartannat bryggeri en saison, en biere de garde eller en farmhouse ale, men så har det inte alltid varit. Under tidigt 1900-tal så fungerade ölet som daglön till extraarbetare i de vallonska delarna av Belgien. Alla bondgårdar hade sin egen variant av ölet och den som hade det godaste lockade flest arbetare. Bönder som inte hade ett eget bryggverk kunde hyra in sig på ett i närmsta by. Ölsorten saison var unik så till vida att den bryggdes redan i mars, av de råvaror som fanns kvar efter vinterns vedermödor. Sedan lagrades brygden i flera månader innan det blev dags att dricka eller utskänka den. Recept fanns inte utan detta var en säsongsöl på riktigt, årets brygd var aldrig likt det föregående årets.

Nu för tiden finns som sagt en rik flora av saisons runt om i världen. Bara i Belgien har antalet saisoner ökat det senaste decenniet och det florerar gott och väl ett trettiotal på marknaden. Så såg det inte ut för tio år sedan när de forna ölskribenterna Jef Van den Steen, Dirk De Pauw och Marc De Neff öppnade ett litet bryggeri i byn d’Erpe-Mere utanför Aalst i Östflandern. Bryggeriet gavs namnet Glazen Toren efter gatan bryggeriet ligger på samt efter ett gammalt glädjehus i trakten. Den första ölen i brygghusets portfölj var just en saison, vilken fick namnet Saison d’Erpe-Mere. Eftersom ölsorten anses vara vallonsk kan det anses lite kontroversiellt att bryggeriet ligger i de flamländska delarna av Belgien. Detta berörde emellertid inte ölkonsumenterna. Sasion d’Erpe-Mere rönte snabbt renommé och många uppskattade den historiskt ansedda produkten.

En kraftigare och mäktigare variant av bryggeriets saison är Lentebier. Kalla den en ”saison i kvadrat” eller varför inte en super-saison, vilket är en populär term nu för tiden. Jämfört med den vanliga saisonen som Glazen Torens producerar är denna supersaison starkare. Den har även en annan humleuppbyggnad och bryggs bara en gång per år. Lente är nederländska för vår och Lentebier är som namnet antyder en våröl, som släpps inför påsk i Belgien. 2014 är blott andra året vi ser denna produkt på ölscenen men säkerligen inte sista. Bryggeriet har tidigare släppt en liknande öl men den lanserades kring nyåret och gick under namnet Saison d’Erpe-Mere Speciaal Eindejaar. Recepten på de båda brygderna skiljer sig en aning och enligt Dirk De Pauw är den största skillnaden humle-sammansättningen.

Även om traditionen säger att saison ska drickas i tumlare eller selterglas är ölet värt att bli serverat i en kupa på fot. Lentebier har en gyllene skrud med en vacker disig slöja som toppas av en fluffig, vit hätta. Doften lovar solmogen mango, uppfriskande ananas och möjligen ett litet stråk av nejlika och blommande syren. Väl i munnen är den krämigt sammetslen, omfångsrik men ändå livligt spritsig. Smaken är torr och krispig, välbalanserad och smäktande. En frisk fläkt med hög drinkabilitet. De tropiska frukterna från aromen går igen bland smakerna om än något mer åt citrusfloran. Toner av gröna, söta citroner, apelsinzest och saftiga mandariner leker med smaklökarna och dansar över gomseglet. I varje klunk råder det en kamp mellan potenta estrar från saisonjästen och de örtiga, smått gräsiga humlesmakerna där jästen till slut står som segrare. Hela smakupplevelsen lindas varsamt in av en lätt syrlighet. Avslutningen är lång, ihållande och astringent. Efter bara några klunkar anas att ölet är förhållandevis starkt. Den väl tilltagna styrkan upplevs emellertid inte i smaken eftersom alkoholen är förrädiskt väl dold, men varningsklockorna börjar ringa när en värmande känsla kommer smygande, likt en försiktig vårvind. Lentebier är utan tvekan en klassöl och en god representant för öl i dess stil, med potential att bli en modern klassiker.

Ölet fungerar utmärkt i sin ensamhet med kan även dra fördelar av att ackompanjeras. Låt det harmonisera med sparris och en nyslagen hollandaise. Eller lyfta en pocherad torskrygg med skirat smör och pepparrot till nya nivåer. Med fördel kan brygden även serveras till blinier med smetana, rödlök och löjrom. Vill man bara njuta av Lentebier med ett lättare tilltugg rekommenderas hårdost med bra sälta. Denna öltyp kan få många maträtter att höja sig avsevärt på den kulinariska stegen och Lentebier är inget undantag.

Visste du att…
… Lentebier har en alkoholstyrka på 9 % och en IBU på 35.

… Lentebier är monohumlad med den nya tjeckiska humlesorten Premiant. Emellertid låter Glazen Toren all sin öl genomgå en variant av ”late hopping”. I detta fall innebär det att vörten silas genom en humlebädd av färska Hallertau Mittelfrüh-kottar innan jäsningen.

… Glazen Toren har en egen humleodling utanför Aalst där de odlar Hallertau Mittelfrüh.

… Lentebier har 89 av 100 på Ratebeer och 86 av 100 på Beer Advocate.

… det inte bara var vallonska bönder på 1900-talet som producerade unika ölsorter. Även kolarbetarna hade sin egen brygd, öltypen kallas Grisette.

Leave a Reply

More articles

Om du frågar vilken öl man först tänker på när du säger saison skulle nog de flesta svara Saison Dupont. Det är nämligen ölet som för många är själva sinnebilden av den klassiska belgiska ölstilen.

Från att ha varit en nästan utdöd ölstil så har belgisk witbier gjort en rejäl comeback. Hoegaarden Witbier är den främsta representanten för ölstilen.