Search
Orval
Share Tweet Email

Orval

2016 12 29   23:32
Belgian Specialty Ale ABV: 6,2%

Orval är en ikonisk belgisk trappistöl, men är svår att klassificera i en specifik ölstil. Dess knastertorra avslut kommer av att man buteljerar den med en halvvild jäst som heter Brettanomyces. Upp till fem olika sorters Brett har identifierats i Orval men i detta recept används bara B. bruxellensis. Orval är dessutom torrhumlad, vilket är ovanligt för belgisk öl och troligtvis inspirerades man ursprungligen av engelsk pale ale när man bryggde Orval för första gången. Exakt hur Orval bryggs är en väl bevarad hemlighet, men detta recept tar dig väldigt nära originalet. Se upp med kolsyran bara…

OG: 1,055
FG: 1,004
IBU: 40
Malt
Type Percentage (%) Amount (kg)
Pilsnermalt 75 4.38
Caravienne 15 0.88
Socker (tillsätts vid koket) 10 0.55
Mash schedule
Type Temperature (°C) Time (min)
Försockringsrast 67 75
Hops
Type Alpha acid (%) Amount (g) Cooking time (min) IBU
Styrian Goldings 5 70 90 28
Styrian Goldings 5 20 10 28
Styrian Goldings 5 20 1 28
Torrhumling (5 dagar) 60
Yeast
WLP510 och Brettanomyces bruxellensis.

Jäs vid 20°C tills Primärjäsningen är klar och tillsätt sedan Brettanomyces bruxellensis (eller valfri annan Brettanomyces, dock ej B. lambicus).

Flytta till sekundärjäsning och torrhumla efter cirka 2–4 veckor.

Buteljera och flaskjäs till 3,0 volymer kolsyra.

Leave a Reply