Orval
Belgian Specialty Ale | ABV: 6,2% |
Orval är en ikonisk belgisk trappistöl, men är svår att klassificera i en specifik ölstil. Dess knastertorra avslut kommer av att man buteljerar den med en halvvild jäst som heter Brettanomyces. Upp till fem olika sorters Brett har identifierats i Orval men i detta recept används bara B. bruxellensis. Orval är dessutom torrhumlad, vilket är ovanligt för belgisk öl och troligtvis inspirerades man ursprungligen av engelsk pale ale när man bryggde Orval för första gången. Exakt hur Orval bryggs är en väl bevarad hemlighet, men detta recept tar dig väldigt nära originalet. Se upp med kolsyran bara… |
OG: 1,055 FG: 1,004 IBU: 40 |
Type | Percentage (%) | Amount (kg) |
---|---|---|
Pilsnermalt | 75 | 4.38 |
Caravienne | 15 | 0.88 |
Socker (tillsätts vid koket) | 10 | 0.55 |
Type | Temperature (°C) | Time (min) |
---|---|---|
Försockringsrast | 67 | 75 |
Type | Alpha acid (%) | Amount (g) | Cooking time (min) | IBU |
---|---|---|---|---|
Styrian Goldings | 5 | 70 | 90 | 28 |
Styrian Goldings | 5 | 20 | 10 | 28 |
Styrian Goldings | 5 | 20 | 1 | 28 |
Torrhumling (5 dagar) | 60 |
Jäs vid 20°C tills Primärjäsningen är klar och tillsätt sedan Brettanomyces bruxellensis (eller valfri annan Brettanomyces, dock ej B. lambicus).
Flytta till sekundärjäsning och torrhumla efter cirka 2–4 veckor.
Buteljera och flaskjäs till 3,0 volymer kolsyra.