Search
Laga, fota, vinn!
Share Tweet Email

Laga, fota, vinn!

Tävling
2021 03 05    10:30
Redaktion

Lotta Lundgren har en gång i en intervju sagt ”mänskligheten går miste om den godaste maten för att den ofta är så ful så att den inte gör sig på bild och därför inte platsar i kokböcker.”

Lotta Lundgren med sin senaste bok Laga mig.

Därför frågade jag henne vilken som är den fulaste men godaste rätten i denna långintervju. Svaret kom direkt:

– Alltså den där bönchilin som jag gör är till exempel jättegod men ser inte klok ut. Långkok ser för taskigt ut på bild. All grytmat är väldigt svår. Att restaurangmat smakar som den gör beror ofta på att den är uttänkt att fungera rent estetiskt. Det är liksom vackrare att skiva upp lite rosastekt kött fint och lägga till några streck med sås och vackra garnityr än att koka hela klabbet till en gegga. Men ibland, ganska ofta faktiskt, är den fula maten godare att äta.

Lotta tycker att bönchilin är så pass god att den finns med i två av hennes tre böcker.

Just därför tänkte c/o HOPS nu utmana dig att ta dig an uppgiften att laga Lottas bönchili för att sedan fota den på det mest vackra/snygga/sköna sätt du kan förmå att pusha din kreativitet. Du hittar receptet här.

Därefter skickar du in ditt foto till oss och är då med och tävlar om en årsprenumeration på c/o HOPS och ett ex av Lotta Lundgrens senaste fantastiska bok Laga mig. Tre vinnare kommer att utses.

Men hur gör man då för att den fula maten ska visa upp sin bästa sida när det är dags för den att le inför kameran? Vi lät matstylisten och fotografen Linda Ydemar, som har varit en del av c/o HOPS medarbetar-team sedan nummer 1, dela med sig av sina tre bästa tips. Du som är trogen läsare av c/o HOPS har sett Lindas bilder flera gånger, senast på omslagen av nummer 25 och de tillhörande sockersöta stillebenbilderna.  Just nu pluggar hon Visuell Kommunikatör Fotograf på Fotoskolan STHLM och frilansar vid sidan av. Se mer om Lindas arbete här: lindaydemar.se

 

TRE HETA TIPS NÄR DU PLÅTAR FUL MAT

Plåta i dagsljus
Ljuset är superviktigt och går att få till väldigt fint bara med dagsljus från ett fönster, gärna i norrläge. Släck eventuella lampor i rummet när du plåtar för att slippa blandljus eller fula reflektioner. Om ljuset är för skarpt kan du diffusera det med t ex en skir gardin. Planera tiden noga så att du hinner bli klar med mat, styling och plåtning innan det blivit för mörkt ute.

Planera stylingen
Ful mat och närbilder är en ganska svår kombo. Backar du lite med kameran finns det dessutom mer plats över för snygg rekvisita. Kanske en färgglad gryta med din favoritslev eller några fina skålar. Maten behöver inte nödvändigtvis vara upplagd i alla skålar utan några kanske bara står och är fina bredvid, som om du varit mitt i uppläggningen när bilden togs och inte alls lagt flera timmar på att ta en fin bild…

Välj snygga tillbehör!
Jag tycker grönt och rosa lyfter de flesta matbilder och går lätt att få in genom bland annat picklad rödlök, fina salladsblad eller örter. En gryta behöver ju inte heller serveras med det gamla vanliga riset som den så ofta gör utan kan ätas med t ex tortillachips som bjuder på både färg och fina former.

Två av Lottas lösningar för att få med receptet på bönchilin (som finns med både i 10 lektioner i matlagning och Laga mig). Förstnämnda boken är helt utan bilder så där löste det sig enklare och i Laga mig är det ingredienserna som får stå modell för rätten. Fotot i boken av Pelle Bergström.

Skicka fotot av din version av Lottas bönchili till red@cohops.se senast 24 mars för att vara med och tävla om ett ex av Laga Mig och en årsprenumeration. Skriv ”Lottas fula chili” i ämnesraden. Vi blir extra glada om ni hittar en riktigt bra öl att matcha chili med.

Leave a Reply

More articles

Lotta Lundgren om ful mat, kreativ frihet, de bästa mat- & dryckesmatchningarna och om varför krångliga människor är att föredra.