Search
Black bean chili med stjärnanis och choklad
Share Tweet Email

Black bean chili med stjärnanis och choklad

För 8 personer

”En konsekvens av den postmoderna spegelsjukan är att den gamla etikettsregeln att aldrig kommentera andras utseende fallit i glömska. Eftersom ytan blivit så viktig är den ständigt föremål för åsikter som ingen efterfrågat. Tack och lov är det här inget en bönchili bryr sig om. Att människor ofta har synpunkter på hur den ser ut i lagat tillstånd spelar ingen roll. Begreppet ”ful” är en kulturell konstruktion och ”snygg” är ingen hyra bönchilin är skyldig att betala bara för att den kategoriseras som ”mat”. Dessutom är det helt befängt att fokusera på utseendet hos något som ska krönas med färgstarka tillbehör och gömmas i en vetetortilla.”Lotta Lundgren ur Laga mig.

Lotta Lundgren har en gång i en intervju sagt ”mänskligheten går miste om den godaste maten för att den ofta är så ful så att den inte gör sig på bild och därför inte platsar i kokböcker.”

Därför frågade vi henne om vilken som är den fulaste men godaste rätten i denna långintervju. Svaret kom direkt:

– Alltså den där bönchilin som jag gör är till exempel jättegod men ser inte klok ut. Långkok ser för taskigt ut på bild. All grytmat är väldigt svår. Att restaurangmat smakar som den gör beror ofta på att den är uttänkt att fungera rent estetiskt. Det är liksom vackrare att skiva upp lite rosastekt kött fint och lägga till några streck med sås och vackra garnityr än att koka hela klabbet till en gegga. Men ibland, ganska ofta faktiskt, är den fula maten godare att äta.

Lotta Lundgren ur 10 lektioner i matlagning:

Den här chilin ser bedrövlig ut, hatas av barn, tar en evighet att göra och det är något av det godaste som finns. Det händer att jag drömmer om den på nätterna. På dagarna också, om sanningen ska fram.

Ingredienser
  • 1 förpackning (à 500 g) torkade svarta bönor
  • 4 stora gula lökar
  • 1 hel vitlök
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk koriander
  • 1 msk timjan eller oregano
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 tsk chipotle
  • 1 tsk chiliflakes
  • 5 stjärnanis + 1 msk socker
  • 1 burk krossad tomat + 1 burk vatten
  • 1 dl torr sherry, bourbon eller whisky
  • 1–2 färska jalapeños
  • ½ färsk habanero
  • 6 rutor mörk choklad
  • 1 msk snabbkaffe
  • 2 tsk salt

Dag 1: Låt hela innehållet i paketet bönor rassla ner i en stor kastrull med vatten. Salta inte. Koka upp och låt sjuda under lock, en kvart eller så. Stäng av plattan men låt kastrullen stå kvar på spisen över natten.

Dag 2: Sätt ugnen på 160°C. Hacka löken fint och vitlöken finare, men spara två vitlöksklyftor till senare. Ta fram din emaljerade gryta med lock, slå i lite olja och svetta lök och vitlök genomskinliga.

Tillsätt alla torra kryddor. Stöt socker och stjärnanis till fint pulver i en mortel och tillsätt. Slå på tomat, vatten, sprit samt avrunna bönor. Rör om och ställ in hela grytan i ugnen med locket på. Låt stå 3–4 timmar. Provsmaka bönorna – de ska vara krämigt mjuka. Tillsätt mer vätska om det verkar behövas.

När chilin puttrat klart, hacka jalapeño och habanero fint och chokladen grovt och tillsätt tillsammans med kaffet. Smaka av med salt och pressa i de återstående vitlöksklyftorna.

Servera med tortillabröd, guacamole, pico de gallo, creamed corn och gräddfil.

Leave a Reply