Search
Øl & Brøds inlagda sill i spontanjäst öl
Share Tweet Email

Øl & Brøds inlagda sill i spontanjäst öl

Øl & Brød är en krog i centrala Köpenhamn som snurrat in på danska smörrebröd och akvavit som specialitet. De ingår i Mikkeller-företagen och har självklart ett stort fokus även på ölen.

I den här inlagda sillen ersätter den spontanjästa ölen en del av ättikan som annars ger en rätt skarp syra. Ölen ger istället en mjukare och mer delikat syra som sätter smaken av sillen i centrum.

Johan Blasberg restaurangchef på Øl & Brød

  • 4 st färska sillfiléer med skinn
  • 1 dl inläggningsättika, späs till ca 5 %
  • 1 dl socker
  • 1 dl Mikkeller Spontanale eller annat spontanjäst öl Prova gärna med en Kriek eller Framboise
  • 2 st gula lökar
  • 1/2 knippe dill
  • Ca 1 msk salt
  • Salta sillfiléerna och ställ in i kylen i ett dygn.
  • Skölj därefter sillen och halvera filéerna.
  • Koka upp ättika, socker, öl, lök och dill i en gryta, kyl därefter ner lagen och häll över sillen en plastbytta med lock.
  • Låt sillen ligga i kylen i minst 3 dagar innan servering.
  • Servera gärna sillen på rågbröd med tunt skivad fänkål, äpple och dillmajonnäs. Eller på traditionellt vis med rödlök och kapris.

Leave a Reply