Search
Marinerad lammrostbiff med rostade rotfrukter
Share Tweet Email

Marinerad lammrostbiff med rostade rotfrukter

I vårt åttonde nummer lät vi bryggarna blir kockar när ställde oss frågan vad de skulle matcha sin egen öl med för mat. Dåvarande bryggaren Mattias Eriksson som innan han började brygga öl professionellt jobbade som kock och kökschef i nästan 20 år, att kombinera mat och öl är av naturliga skäl något Mattias är väldigt intresserad av och kommer väl till pass, så vi passade på att ställa ett par frågor om hur han tänker kring matchningarna.

Vad bjuder du på för mat till er egen öl när du får gäster?

– När jag bjuder på mat så börjar jag med maten, detta för att det ALLTID finns öl som passar till! Jag har en förkärlek till rustik mat, långkok och klassiker, då den oftast innehåller mycket protein och är ganska fet så passar det ju ganska bra att de flesta av Oppigårds sorter passar till den sortens mat! Jag brukar även laga sushi hemma då det är hela familjens favorit, och en sydtysk veteöl till det knäcker det mesta! 

Varför valde ni just denna rätt?

– Eftersom jag älskar lamm, samt att gården där Oppigårds ligger alltid har haft lamm och får, tyckte jag att det passade perfekt.

Hur kombinerade ni ölet till rätten?

– Ölet jag valt till är Oppigårds Indian Tribute. En öl som passar som handen i handsken. Maltigheten i ölet passar perfekt till det söta i rotfrukterna, beskan och humlen till de rustika smakerna i köttet. Alkoholhalten på 6,6 % hjälper verkligen till att lyfta fram smakerna, och kombinationen är perfekt!  

Berätta varför ni valde denna dessert?

– En bit kraftig chokladkaka, syrlig crème fraiche och en Oppigårds Thurbo Stout är det man behöver efter en middag. Det räcker så. Punkt. Det finns ingen anledning att dricka portvin, madeira eller commanderia till choklad. Stout är perfekt. 

Vad ska man tänka på när man väljer mat till öl?

– Mitt bästa tips är att det inte finns några fel, man ska dricka det man gillar bäst själv. Däremot finns det ju några fingervisningar om hur man kan göra upplevelsen ännu bättre: besk humlestinn öl gillar fett och hetta, till exempel het BBQ eller indiskt. Men tar man bort fetman i maten så det bara är starkt så funkar det inte alls, då förstärks bara beskan. Snäll mat – snäll öl. 

Vad äter du helst under vintersäsongen?

– Grytor och långkok funkar alla vintrar, och annars också förresten. Att göra en egen, riktig ungersk gulasch ska ta två dagar och då blir den fantastisk, hemma framför brasan, eller i slalombacken!

Ingredienser
  • Ca 1 kg lammrostbiff eller annan detalj, självklart från lokal svensk producent.
  • Blandade rotfrukter, välj efter årstid. Morot, palsternacka, gulbeta, potatis och rödlök.
Marinad
  • 1 msk dijonsenap
  • 1/2 kruka färsk timjan, finhackad
  • 1/2 kruka färsk rosmarin, finhackad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk vatten
  • salt och peppar

Blanda ihop marinaden, massera in den i köttet och låt marinera i en plastpåse i kyl över natten.

Ta ut ur kylen i god tid före tillagning.

Ta ur köttet ur marinaden och bryn lätt, lägg upp i ugnsform och ha över mer marinad. Kör köttet på ca 125–150 grader tills innertemperaturen når 52 grader. Ta ut ur ugnen och ta bort köttet från den varma formen så det inte fortsätter steka på eftervärmen. Låt vila i minst  10 minuter innan det skärs upp.

Skala och skär rotfrukterna i lagom bitar. Blanchera lätt i välsaltat vatten och låt ånga av.

Skvätt över lite olivolja, salta och peppra och rosta i ugnen på 200 grader. Tänk på att det ska vara lite tuggmotstånd kvar.

”Ölet jag valt till är Oppigårds Indian Tribute. En öl som passar som handen i handsken. Maltigheten i ölet passar perfekt till det söta i rotfrukterna, beskan och humlen till de rustika smakerna i köttet. Alkoholhalten på 6,6 % hjälper verkligen till att lyfta fram smakerna, och kombinationen är perfekt!”

Leave a Reply