Search
Fransk chokladkaka med vanilj-crème fraiche
Share Tweet Email

Fransk chokladkaka med vanilj-crème fraiche

Vintern 2015 besökte vi ett gäng bryggerier för att låta de laga mat till deras öl. Vi besökte bland annat Oppigårds Bryggeri för att låta deras dåvarande huvudbryggare Mattias Eriksson laga en tvårätters och matcha med deras öl. Detta är desserten.

En bit kraftig chokladkaka, syrlig crème fraiche och en Oppigårds Thurbo Stout är det man behöver efter en middag. Det räcker så. Punkt. Det finns ingen anledning att dricka portvin, madeira eller commanderia till choklad. Stout är perfekt. 

Innan Mattias Eriksson började brygga öl professionellt jobbade han som kock och kökschef i nästan 20 år. Så att kombinera mat och öl är av naturliga skäl något han är väldigt intresserad av och kommer väl till pass. Idag är Mattias bryggare på Dalabryggeri.

 

Foto Mathias Nordgren

 

Chokladkaka
  • 200 g mörk choklad, minst 70 % kakaohalt av bra kvalitet
  • 200 gram äkta smör
  • 2/3 dl kaffe
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • en nypa salt
Vanilj-crème fraiche
  • En burk crème fraiche, 34 %
  • Ca 1/2 tsk vaniljsocker

Spänn fast ett smörpapper i botten samt smörj en form med avtagbar kant. Mjöla formen lätt.

Smält chokladen försiktigt i micron.

Blanda sedan i smöret, skuret i bitar, blanda så även det smälter. Ha i kaffe och salt.

Vispa ägg och socker så det blir lätt och luftigt.

Blanda ihop chokladsmeten med äggblandningen och häll i formen.

Baka i ugnen i 150–170°C ca 20 minuter. Det viktiga är att hålla koll på kakan, den ska tas ut precis när mitten har ”stannat”. Skaka formen lätt i ugnen så ser man när det är dags. Ta då ut kakan ur ugnen, låt svalna och låt den vila i kylen tills nästa dag.

Ta ut den ur kylen ett tag innan den ska serveras så den inte är kylskåpskall.

Gör detta precis innan servering

Vispa crème fraichen med elvisp tills den blir tjock, smaksätt då med vaniljsocker.

Smaka av den, det ska vara lite syrligt och inte för sött. Detta för att kakan är väldigt mäktig, och såsen ska lätta upp lite grann.

Leave a Reply