Search
Jordgubbssmörgås med kryddpeppar & basilika
Share Tweet Email

Jordgubbssmörgås med kryddpeppar & basilika

Foto Matilda Lindblad

Sockerkaka
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 50 g smält smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • zest från 2 st citroner
  • smör till formen
  • ströbröd till formen
Vaniljyoughurt
  • 4 dl grekisk yoghurt
  • 1 vaniljstång
  • socker
Dekorering
  • 1 liter jordgubbar
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka mynta
  • florsocker
  • 4 st kryddpepparkorn (mixad och siktad)

Sockerkaka (kan också köpas färdig)

Vispa ägg och socker luftigt.

Smält smöret och blanda med mjölken och blanda ner i smeten.

Sikta ner de torra ingredienserna och vänd i tillsammans med zesten med en slickepott.

Häll upp i en smord och brödad form och baka i ca 25 min på 175°c. Ta ut och låt svalna, skiva sedan i 1,5 cm tjocka skivor och rosta lätt i ugn.

Yoghurt

Häll upp yoghurten i en bunke.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur, lägg i vaniljen i yoghurten och vispa.

Smaka upp med lite socker, inte för sött. Förvara kallt.

Dekorering

Ta de rostade skivorna med sockerkaka och bred på vaniljyoghurt.

Skiva jordgubbarna och lägg på i ett jämnt lager.

Toppa med plockad mynta och basilika, pudra med florsocker smaksatt med fint mixad kryddpeppar.

Bygg sedan en ”Dagobert”-macka eller ät som den är.

Här kan man välja att gå två vägar i ölmatchningen – surt eller sött. Föredrar du det syrligare så skippa florsockret och att söta grädden och sikta in dig på de ljusare jordgubbarna. Matcha sedan med
SpontanBasil som passar helt otroligt bra med dess peppriga och basilika-toner. Då denna öl är väldigt svår att få tag på idag så kan man välja en lambic – till exempel 3 Fonteinen Oude Geuze eller Oude Geuze Black Label från Brouwerij F.Boon. 

Tänker du däremot att det är ju trots allt en dessert, klart det ska vara sött. Då ser du till att skörda de
djupröda gubbarna och matchar sedan smörgåsen med Brutal Brewings Raspberry Weissbock som med sina estriga toner smeker hela gommen tillsammans med sommarens bästa dessert. Hittar du inte denna öl så kan du välja en annan vetebock, till exempel Karmenliten Karmentinus Heller Weizen-Bock.

Leave a Reply