Search
Mandelkaka
Share Tweet Email

Mandelkaka

med rårörda blåbär, brynt smör & vaniljglass

Blåbär, ett riktigt superbär. Fyllt med antioxidanter, mineraler och vitaminer och är bra för både magen och synen. Bläbärsriset är en av Sveriges vanligaste växter och enligt Wikipedia täcker det omkring 17 procent av landets yta.

Vaniljglass
  • 1  1/2 liter mjölk
  • 750 g socker
  • 35 g vaniljstång
  • 180 g potatismjöl
  • 700 g äggula
  • 2,2  liter mjölk
  • 1,8 liter grädde
  • 6 gelatinblad
Mandelkräm
  • 8 dl mandelmjölk
  • 600 g smör
  • 200 g äggula
  • 110 g socker
  • 8 skopor tae
  • 10 g salt
Mandelkaka
  • 800 g brynt smör
  • 200 g lönnsirap
  • 800 g florsocker
  • 800 g vispad äggvita
  • 320 g mandelmjöl
  • 320 g vetemjöl
  • 8 g bakpulver
  • 8 g salt

Vaniljglass

Koka upp mjölk, socker, vaniljstång och potatismjöl.

Blanda i äggulan i krämen.

Tillsätt mjölk, grädde och gelatinblad.

Mandelkräm

Mixa allt i en termomixer till 84°C. Har du ingen termomixer mixa i kastrull med stavmixer.

Mandelkaka

Bryn smör och blanda med sirap (ska vara kall men flytande). Blanda ihop det med vispade vitan och sikta
i alla torra ingredienser.

Vänd i med slickepott, inte vispa.

Baka i rektangulär form i 200°C 10–12 min.

Blanda färska blåbär med lika del socker och låt det stå framme tills sockret löst sej.

Servera allt tillsammans. Snåla inte med blåbären.

Blåbär och imperial stout är som vanligt en trevlig kombination. Så se till att du inte snålar med blåbär till denna dessert. Mandelkakan och vaniljglassen ger en balans och en avrundning till hela upplevelsen och ger den där mjuka avrundningen och bomullskänslan i magen.

Leave a Reply