Search
Daniela Caran
Share Tweet Email

Daniela Caran

People of the craft beer world
2017 03 08    14:24
Redaktion

Daniela Caran är Jönköpingstjejen som skippade ingenjörskarriären för att följa sin passion för service. Passionen och ambitionen med ett inslag av slumpen, enligt henne själv, tog henne från ett extrajobb i baren till att hon sedan några år tillbaka är högste chefen på Bishops Arms flaggskeppskrog på Vasagatan i Stockholm. Och allt det innan hon ens fyllt 30.

Text & foto Johan Lenner

Hur startade ditt ölintresse?
– Ölintresset startade av en slump. När jag gick på gymnasiet började jag jobba extra för Elite Hotels of Sweden i Jönköping, vilket är hotellkedjan som driver Bishops Arms. När jag var 18 fick jag börja jobba varannan helg nere i baren. Jag hade inget ölintresse då, utan gillade bara vin och drinkar, men jobbet i baren fick mig att börja prova olika typer av öl. Fram till dess hade öl bara varit ljus lager, vilket jag fortfarande inte gillar, men där började jag hitta öl som jag tyckte om och det var det som väckte intresset. Maredsous Blonde följt av Guinness och sen Punk IPA är öl som jag minns. Det tog ett år av helgjobb på Bishops Arms sen fattade jag att jag gillade öl.

Hur har din väg fram till restaurangchef på en av Sveriges största Bishops Arms sett ut?
– Efter gymnasiet började jag plugga till kemiingenjör i Jönköping men fortsatte extrajobba på Bishops Arms. Jag älskade att stå och kötta långpass i baren och att ge bra service så jag tog på mig allt mer arbetstid i baren. Sen dök det upp en tjänst som andreman i puben och vid det laget hade jag varit där längst av alla i personalen trots att jag egentligen bara jobbade extra. Så jag fick den tjänsten och när hotellets egen restaurang sen stängde, vilket ledde till att puben växte, fick jag ännu mer ansvar och blev någon sorts personalchef. I den rollen växte jag jättemycket och lärde mig massor. Samtidigt hade jag alltid ambitioner och ville komma vidare. Min dåvarande chef hade varit i kontakt med The Bishops Arms driftchef från huvudkontoret i Stockholm och rekommenderade mig för honom. Jag åkte upp för en intervju för en annan roll på en annan Bishops Arms i Stockholm, men det slutade med att jag hamnade här på Vasagatan som vice restaurangchef. Sen har det gått vidare från det. Det var bara att visa vad jag går för och att jag ville ha positionen som restaurangchef, och det har jag gjort.

Är du vid målet eller har du fortsatta ambitioner?
– Många frågar mig om vad nästa steg för mig är. Man lär sig så väldigt mycket på den här positionen, inte bara inom yrket utan som person. Man ställs hela tiden inför nya problem och måste alltid vara på alerten för att lösa dem. Därför trivs jag så väldigt bra i den rollen jag är i nu och har inte bråttom vidare. Hittills har allting skett av en slump så jag tror att nästa steg också blir avgjort av slumpen.

Vad gör egentligen en restaurangchef?
– Just inom vår kedja har man det högsta ansvaret för sin krog. Man har en barchef och kökschef, men när situationen kräver det är man själv kökschef, eller hoppar in i disken för den delen. Man har hand om anställningar, personal, löner, ekonomi, redovisning och allt sådant där som chefer gör men man måste alltid vara beredd att hoppa in där det behövs för stunden så det är viktigt att ha grunden från servicedelen. En sorts övergripande uppgift är att ständigt försöka fylla krogens kapacitet. Vår högsäsong ligger på hösten och vintern så det gäller att hitta på saker för att locka mer folk under våren och sommaren, vilket främst är min uppgift.

Vad har de största utmaningarna varit hittills i din karriär?
– När jag fortfarande jobbade i Jönköping kom det ut en tjänst just som restaurangchef här på Vasagatan. Min chef och jag satt och diskuterade det på skoj. Då varnade chefen mig för hur stor restaurang det är och berättade för mig att jag kanske inte var redo för ett så stort ansvar än. Sen hamnade jag där lite senare ändå och att kliva upp till den rollen har varit min största utmaning. Utmaningen idag är att hela tiden försöka få den här krogen, som är kedjans flaggskepp, att kliva upp till en ny nivå. På daglig basis handlar det ju om att hålla både sin personal och sina gäster nöjda. Vi har öppet mer än vi har stängt och får in över 500 gäster på en dag och har en hel trupp i personalen där alla är olika.

Hur är det att vara ung kvinna och ta plats i krog- och ölbranschen?
– Det har varit en utmaning att som ung kliva upp som restaurangchef och vara chef över folk som är äldre än en själv. Ibland också som kvinna, men framförallt som ung skulle jag säga. De få gånger det har varit dispyter med någon, såväl med personal som gäster och andra i branschen, kommer det snabbt fram från deras sida att man är ung och ibland påpekas det då också att jag är kvinna. I ölbranschen är det sällan jag stöter på något problem vare sig som ung eller kvinna, det är ingen som har reagerat på att jag som ung kvinna är restaurangchef. Jag tror unga kvinnor blir sedda och uppskattade mer inom ölbranschen än i andra branscher.

Stockholms öllandskap blir allt mer aktivt, med många nya bryggerier och pubar. Vilka är dina favoritbryggerier i området?
– Jag tycker inte om att säga att jag har något favoritbryggeri, för alla bryggerier lyckas med någonting bra. Jag tycker alla häromkring gör ett underbart jobb och jag älskar att ta del av vad de hittar på. Vi samarbetar med flera av bryggerierna häromkring på olika vis. Det är jättekul att gästernas intresse för det lokalproducerade börjar komma till Stockholm också. Rollen jag har tagit på mig de senaste två åren är att i bästa möjliga mån hjälpa de här lokala mikrobryggerierna att synas. Just här på Bishops Arms Vasagatan får vi in så mycket folk från runtom i Sverige, och mycket internationella gäster också, och vi försöker visa upp den lokala ölen för dem. Jag ser till att vi roterar runt bland de lokala bryggerierna i vårt sortiment och på så sätt blir vi ett skyltfönster för Stockholmsbryggerierna. Just nu kör vi till exempel mycket från PangPang, Fjäderholmarnas Bryggeri och Macken.

Du har tidigare varit en drivande kraft bakom ölserien Nollåttorna – har du några liknande projekt på gång?
– Nollåttorna var härligt och vi kommer snart ta tillbaka den första ölen i serien, Galaxy, som gjordes för vår krog. Nu har vi precis haft ett nytt projekt med Nacka Bryggeri där vi tog fram en imperial stout som har lagrats med spån dränkta i rakija. Jag ville göra något helt nytt kring imperial stout och med tanke på min serbiska bakgrund var det naturligt att göra något med raki. Det var lite klurigt med vilken väg vi skulle gå för att få med det i ölet, men efter lite experiment kunde vi spika receptet och det blev vår husstout under hösten. Nu finns den också i Systembolagets lokala sortiment.

Brygger du hemma någonting?
– Jag har testat hembryggning med vänner några gånger men jag brygger inte själv. Jag hinner inte, det är fullt ös med att vara restaurangchef.

Med läget vid T-centralen kommer alla möjliga besökare till Bishops Arms Vasagatan – hur bemöter ni bredden hos era besökare?
– Vi är ju lyckligt lottade som har 36 kranar att leka med och många av dem är fria kranar där vi kan koppla på vad vi vill. Vi roterar fatölen så mycket vi bara kan och det är så vi möter bredden. Det finns alltid många olika typer av öl på fat och det är ständigt nya grejer. På flasksortimentet jobbar vi med geografisk spridning så att tillresta besökare ska kunna hitta öl hemifrån om de inte är sugna på att testa något lokalt från Stockholm.

Tror du att du hade hamnat i ölbranschen om du inte hade hamnat på Bishops Arms?
– Nej, jag tror faktiskt inte det. Kanske hade jag hamnat i restaurangbranschen på något vis, men det var Bishops Arms som öppnade upp ölvärlden för mig. I somras var det faktiskt 10 år sedan jag gjorde mitt första pass på Bishops Arms i Jönköping.

Leave a Reply

More articles

Männen dominerar i de flesta områden i Japan men det finns platser där kvinnorna tar för sig desto mer. Ölindustrin verkar vara en av dem.