Search
Alli & Victor McCleary Olin
Share Tweet Email

Alli & Victor McCleary Olin

People of the craft beer world
2018 03 09    17:09
Redaktion

Med bakgrund som bryggare på CAP och VD för Villa Källhagen satsade Alli och Victor allt på sitt eget koncept Folk & Friends. En folkölsbar som bäst beskrivs som ett socialt vardagsrum där fyrbenta nästintill är mer välkomna än tvåbenta. Första baren öppnade 2016 och nu är det dags för bar nummer två att slå upp portarna i Hornstull, Stockholm.

Text Johan Holm    Foto Christian Gustavsson

Victor, du har bakgrund i restaurang- och hotellbranchen som VD för Villa Källhagen, och du Alli i bryggeribranchen, som bryggare på CAP. Vad tog ni med er för erfarenheter när ni öppnande Folk & Friends?
Victor: – För mig är det min passion för service och sedan har vi sett till att göra allt ”by the book” och så schysst för kollegerna som vi bara kan, även om det sker något på vår bekostnad så är det lätt värt det. Det var en självklarhet för oss att vara med i Visita och erbjuda bra villkor för alla som jobbar med oss. Vi vill bygga företaget med en solid grund som man vågar stå för.
Alli: – Att ha full förståelse för utmaningarna som bryggerierna vi jobbar med, att det inte bara är ölmässor och glamour utan ofta hårt arbete, småbryggerierna har vår största respekt.

Hur skulle ni beskriva Folk & Friends för någon som aldrig varit där?
– En avslappnad plats med fokus på öl, hundar & spel, folkligt med en bred publik. En förlängning av vårt vardagsrum där man får något gott i glasen och där den sociala biten
är viktigast.

Vad har största utmaningen varit med Folk & Friends?
– Det har varit många små där ingen stor utmaning sticker ut särskilt mycket. Att ha ett helt nytt, och ganska obeprövat, koncept var förstås en gamble men så här drygt ett år in och med snart två ställen så känns konceptet ganska självklart. Dock är vi medvetna om vår egna imperfektion på många områden så vi försöker hela tiden “fine-tuna” konceptet och vi är öppna för att testa nya idéer.

Hur ser ni på den svenska utvecklingen av lågalkoholig öl?
– Utvecklingen går i raketfart uppåt. Det är inte många år sedan som folkölen dominerades av få industriella lagers. Nu finns det en överflöd av både välbryggda och kreativa lågalkoholöl i alla möjliga stilar från inspirerande bryggerier över hela landet. Det är en positiv spiral där bryggerier, folkölsställen, dagligvaruhandeln och konsumenter alla bidrar till att sprida och främja skapandet och utvecklandet av den lågalkoholhaltiga ölen.

Alli, du som är född och uppvuxen i Memphis, kan du ta med dig något från USA som du känner tillför något till den svenska ölkulturen?
– “Shot gunning a canned beer!”, haha nej men var först med att “shot-gunna” NKBs nya burkar på Nöjesguidens ölmässa. Att man kan ta med kall öl hem, även growlers där man kan fylla upp stora flaskor från faten och ta med sig. Detta är förstås inget som vi är först med men är en del av den lite mera flexibla amerikanska alkoholkulturen.

Och inom kort öppnar folkölsbar nummer 2 i er regi, berätta mer?
– Yes! Det känns helt rätt med ett ställe till, som kan komplementera varandra och eftersom vi, Stockholmarna, är väldigt bekväma av oss i våra egna favoritområden så kommer vi nu även nå ut till söderpubliken lättare. Det var faktiskt på den här lilla snutten av Hornsgatans slut som vi började resan med att titta efter lokal. Läget känns helt rätt och vi har fått ett supervarmt välkomnande av grannarna i huset.

Kommer de olika barerna skilja sig åt?
– I grunden så är det samma grundkoncept och känsla. Liknande inredning med grejer på väggarna vi tagit med hemifrån, samma färgschema, liknande bardisk i trä som vi byggt själva. Vi kommer att ha fem öl på fat istället för tre som på Kungsholmen. Lite senare öppettider i Hornstull, till 23 på fredagar och lördagar och 22 på vardagar. Denna gång har vi även fått bygghjälp av den glade och talangfulle skotten Martin Carey från BrewDog Södermalm. Och vi kan med glädje meddela att Martin även kommer att joina Folk & Friends på heltid. Vår kollega Sara Villehaarts kreativa talang kommer även att synas på Hornstull, inte bara med hand-målade fatölstavlor och hundteckningar utan med en väggmålning som planeras just nu.

Blir Folk & Friends Hornstull lika hundvänligt som på Kungsholmen?
– Absolut! Vår hund Chewie kommer att tjänstgöra på bägge ställen. Alla hans vänner är välkomna att hänga.

Vad man kan förvänta sig som fyrbent gäst?
– Stor frihet, så länge man uppför sig och inte försöker ta sig in i köket eller bakom baren, hundleksaker, bäddar, hundglass från Hugo & Celine, hundöl från Snuffle.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– De ser ljusa ut! Vi kommer att fortsätta att utveckla konceptet och är öppna för fler ställen och diverse ölrelaterade projekt. Om någon läsare har någon ölrelaterad idé, eller om någon bryggare vill lansera ett öl, göra ett samarbete eller bara komma och ta över kranarna så lyssnar vi gärna.

Leave a Reply

More articles

Latest Places update: June 11th, 2024 Latest Beer Events and News update: June 11th, 2024   Stockholm is an amazing Craft Beer city – not only the Akkurat place, but pretty many other great places as well, create that picture. Also some really classic institutions connected to beer, that is worth to know, are mentioned. With reservations for any (sudden) alterations […]

Den tredje folkölsbutiken har nu öppnat i Stockholm. På Folk and Friends finns det både möjlighet att sitta och dricka en öl eller köpa med sig hem.

Stockholm har nu fått sin första bryggeritur. På Stockholm Beer and Brewery Tour tas man med till ett urval av Stockholms bryggerier där man får smaka på ölen och prata med bryggarna. Bakom initiativet ligger Li och Petter Lövebrant. Idén till turerna kom under parets bröllopsresa. De har länge haft ett stort intresse för öl […]