Search
På besök: Folk and Friends
Share Tweet Email

På besök: Folk and Friends

Beer Buzz
2016 12 21    11:21
Redaktion

Trenden med lågalkoholsöl fortsätter och nu har den tredje folkölsbutiken öppnat i Stockholm. Folk and Friends hittar du på Kungsholmen och där finns det både möjlighet att sitta och dricka en öl eller köpa med sig hem.

Alli McCleary och Victor Olin.

Alli McCleary och Victor Olin.

Det är Victor Olin och Alli McCleary som ligger bakom Folk and Friends, och hunden Chewie som snällt hälsar på alla som kommer in. Det är lite drygt två veckor sedan de öppnade och den första tiden har flutit på bra enligt dem.

– Det är roligt att det varit så blandat vilka som kommer hit. Det är inte bara ölnördarna. Det är även föräldralediga och folk från kvarteret som tycker det är kul att vi har öppnat, säger Victor.

Alli och Victor har båda bryggt hemma länge och Alli har även arbetat som bryggare på CAP Brewery och på baren BrewDog Kungsholmen. Målet är att Folk and Friends ska ha fokus på umgänge i en skön miljö med god öl som man kan dricka mycket av utan att bli för påverkad. Det finns till och med öl för hundarna som är välkomna in i värmen.

Till skillnad från de två andra folkölsbutikerna i Stockholm, Bottl3.5hop och Folkölsbutiken, har Folk and Friends ordentligt med plats att sitta ner och avnjuta ölen.

– Vi är i första hand ett café och en bar medan de andra två i första hand är butiker. Även om de också serverar på plats, säger Victor.

De tycker det är jättekul att vara en del av folkölsvågen i Sverige nu.

– Tillsammans med de andra två butikerna kan vi lära folk att uppskatta folköl, säger Victor.

Folk and Friends är också den första folkölsbutiken som inte ligger på Södermalm och de känner att de har hamnat helt rätt på Kungsholmen med utsikt över vattnet.

– Det är jättemånga som kommer hit och tycker att det är jättekul att vi har öppnat just här och inte på söder. De tycker det är kul att ha sitt eget ställe, säger Victor.

8k4a6777

I vår och sommar kommer de även att ha uteservering.

– Solen ligger på här hela dagen så det kommer att bli en fin uteservering, säger han.

På caféet finns det runt 60 öl i 12 olika stilar att välja mellan, och att köpa med sig öl hem är lite rabatterat. De strävar inte efter att ha det största utbudet utan vill att de ska kunna stå för allt som står i kylarna. Kvaliteten på ölen är de också hårda med och de kommer inte ta in något som inte håller måttet. Maten består av varma mackor i olika utformanden.

– Vi kommer att utveckla maten senare, men vi vill ha det enkelt, säger Victor.

De vill också att baren ska kunna bli som ett kontor för frilansare och studenter.

– Det kommer att finnas uttag överallt så att man ska kunna jobba eller plugga här. Vi jobbar också på att skaffa en stabil uppkoppling och en skrivare där man kan skriva ut till självkostnadspris, säger han.

Trots att de har öppnat betyder det inte att de är klara och det finns många planer på att utveckla verksamheten. Alli och Victor försöker lösa så att de kan erbjuda hemkörning av öl och de vill också börja med growlers.

– Vi är väldigt sugna på crowlers också, men de är lite dyrare så det kommer nog dröja lite, säger Alli.

Crowlers fungerar precis som growlers, det vill säga att man får med sig en flaska fylld med öl som finns på fat. Skillnaden är att en crowler är en burk på ungefär en liter som fylls och försluts på plats.

Kommer det kanske att komma en Folk and Friends-folköl i utbudet snart då? Alli och Victor svarar samtidigt.

– Ja, säger Victor.

– Nej, säger Alli.

Chewie och c/o HOPS redaktionshund Sigge ger fyra tassar upp för hundölen.

Chewie och c/o HOPS redaktionshund Sigge ger fyra tassar upp för hundölen.

Båda skrattar och Alli förklarar att hon är lite trött på det ständiga rengörandet som kommer med att brygga öl, men det blir nog ändå en egen öl så småningom. De vill inte heller känna sig tvungna att brygga kontinuerligt men att samarbeta med något annat bryggeri verkar de vara mer intresserade av.

– Då slipper vi städa själva, säger Alli och skrattar.

Just nu satsar Alli och Victor helt på att få igång ruljansen på den här baren men de har redan tankar på fler.

– Vi leker lite med den tanken. Vi vill inte ha en kedja men det hade varit roligt med fler ställen, säger Victor.

Text Lovisa Olai  Foto Johan Holm

Leave a Reply

More articles

Med bakgrund som bryggare på CAP och VD för Villa Källahagen satsade Alli och Victor allt på sitt eget koncept Folk & Friends. En folkölsbar som bäst beskrivs som ett socialt vardagsrum där fyrbenta nästintill är mer välkomna än tvåbenta. Första baren öppnade 2016 och nu är det dags för bar nummer två att slå upp portarna i Hornstull, Stockholm.

Hur gör man öl alkoholfri? Det finns flera olika metoder, så låt oss reda ut vilka som används för några av de alkoholfria öl som vi kan hitta på hyllorna i Sverige.

I Bro, en bit norr om Stockholm har Mattias Hammenlind slagit sig ner i en gammal jordbruksskola och startat ett eget bryggeri.