Search
Sommarmeny med Fredrik Elin
Share Tweet Email

Sommarmeny med Fredrik Elin

Beer & Food
2016 11 22    16:07
Redaktion

Tänk dig ett koncept där du får göra din egen korv, brygga ditt eget öl och sedan inmundiga dem i en vedeldad bastu. Snart kan korv-öl-bastu-konceptet bli verklighet på Urban Deli. Entreprenörerna bakom Urban Deli-koncernen har många planer och hittar de bara rätt lokaler så kan en nyetablering gå fort. Så var det med Matlabbet, Urban Delis innovationskök som nyligen öppnade i Sickla köpkvarter.

Text Jens Skrubbe Foto Mathias Nordgren

– Det är ganska nyligen som det gick upp för mig hur lite det behövs för att brygga öl, säger Urban Delis kökschef Fredrik Elin och fortsätter:

– Det som krävs är egentligen några tunnor och en bra lokal, vilket är något som genomgående är en bromskloss för oss.

Fredrik Elin söker i rask takt nya utmaningar för sig själv och för deli-konceptet. Att starta ett bryggeri är en del av detta och dessutom ett sätt att ge bayersk ölkultur den renässans han tycker brygden förtjänar. Fredrik Elin är en lagerölsdrickare även om han ibland kan uppskatta exempelvis Omnipollo Leon också.

– Ibland blir jag trött på den amerikanska stilen, säger Fredrik Elin och berättar att han till måltider nästan uteslutande dricker öl. Ändå har han sällan smakerna i åtanke när han lagar mat.

– Jag lagar och sedan får någon annan föreslå det bästa ölet till min mat.

Fredrik Elin är kreativ motor och kökschef både i Urban Deli-restaurangen på Södermalm i Stockholm och i den nyöppnade restaurangen i Sickla. Båda krogarna fungerar även som saluhallar och Fredrik Elin beskriver dem som en modern variant av den gamla gårdsbutiken med ett urbaniserat tänk och en tillhörande bistro. Det som finns att köpa hem, finns också på menyn och vice versa.

– Ju mer gäster vi har i restaurangen desto större utbud kan vi erbjuda i butiken. Det som vi inte säljer lagar vi mat på. Det är den ultimata affärsidén egentligen, säger Fredrik.

Urban Deli har gjort sig känd för att vara en kedja som går i bräschen för det moderna.

– Jag vill gärna tro att vi är trendskapande, säger Fredrik.

Sedan starten i oktober 2009 har allt gått väldigt fort och idag består Urban Deli av tre enheter i Stockholm: En i Sickla köpkvarter, en på Nytorget på Södermalm samt ett bageri som också ligger på Södermalm.

– På Nytorget börjar cementgolvet bli nött på grund av alla gäster och det är på bara fyra år, säger Fredrik och ler.

Idéer och planer finns i massor, men var sak har sin tid, menar kökschefen och påpekar flera gånger vikten av att hitta bra lokaler, som fyller rätt syfte.

– Allting hänger på lokalerna. Vad nästa steg blir kan vi bestämma först när vi hittat rätt lokal, säger Fredrik och tillägger:

– Nu ska vi först och främst bygga ut bageriet. Förut hade vi café i bageriet men det har vi stängt. Vi behövde ytan för att kunna producera tillräckligt med bröd till våra enheter.

Fredrik är född och uppvuxen i Mora där det fanns en pizzeria, en grill och krogen Wasa Källare. Det var där, under en praktikperiod i högstadiet, som Fredrik Elins matintresse och yrkesdröm föddes.

– Det är praktikplatsens förtjänst att jag står här nu. Sedan är ju krogbranchen ganska kul och den är svår att ta sig ur. Men det var aldrig något kall att bli kock och jag kan inte skylla på någon, skrattar Fredrik.

Praktiken resulterade i att Fredrik fick sommarjobb som grillkock och därefter jobb på restaurang. Sedan blev det kockskola. Fredrik blev klassiskt skolad och kockjobben hos flertalet arbetsgivare avlöste varandra innan han till slut landade på Urban Deli.

– Så länge vi öppnar nya ställen och det kreativa behovet fylls finns det ingen anledning att flytta på sig. Den ständiga utvecklingen gör att man inte stagnerar och lutar sig tillbaka utan håller sig på tårna.

Fredrik söker inspiration långt bort och kopierar inte gärna.

– Jag går gärna ut och äter men det är ganska ointressant som inspirationskälla. Man vill hitta influenser som inte ligger så nära. Det är så tråkigt att göra samma saker som alla andra, menar Fredrik.

Vidare erkänner han att en viss anpassning är nödvändig men att han försöker att leva som han lär.

– Just nu har vi snöat in mycket på korv och någon gång i september kommer vi arrangera en junk food-vecka, säger Fredrik och berättar om  påkostade pizzavarianter, hamburgare och korv av bra råvaror och grymma tillbehör. Allt gjort från grunden. Ambitionen med veckan är att påvisa att snabbmat också kan vara lyxig mat.

Datumet för festivalen är inte bestämt men eventuellt samkörs den med Stockholm Beer Festival.

– Då kommer vi också presentera vårt eget öl för första gången, avslutar Fredrik hemlighetsfullt.

 

Leave a Reply

More articles

Ett stenkast från Karlaplan i Stockholm ligger Broms. Vi matchar deras rätter med fantastiska öl, som tillsammans med rätterna skapar en samling riktigt spännande smakbomber.

Ständig förändring, förnyelse och bredd tycks genomsyra krögaren Niklas Ekstedts liv – och hans krogar.