Search
Inwit
Share Tweet Email

Inwit

2016 11 10   19:58
Belgisk wit ABV: 4,6%

Detta recept kommer från hembryggarveteranen Peter Högström och här är hans kommentarer till receptet.

“Jag gillar när belgisk wit är krispig och torr, och detta recept är inspirerat från en öl från Kjell och Helena Eriksson. Maltbasen är hyfsat normal med nästan hälften vete, varav en del omältat. Det lite udda kanske är havremalten för komplexitet, samt en smula havregryn för mjukhet. En del koriander tillsattes redan i mäsken för att ge en lång urlakning av kryddsmakerna vid relativt låg temperatur. Jag inbillade mig att det skulle vara bättre än att koka den och riskera att dra ur hårda skalsmaker. Jag hade visserligen koriander i koket också men betydligt mindre än jag brukar, dessutom kortade jag ner dess koktid till 7 min. Jag tillsatte även honung under koket för att lätta upp kroppen och samtidigt få med fruktighet och karaktär. För att ytterligare höja komplexiteten tillsattes en knappt märkbar mängd svartpeppar och stjärnanis i koket. Pomeransen tillsattes som sprittinktur till det färdiga ölet, allt för att få så fräsch citrussmak som möjligt.”

OG: 1,046
FG: 1,012
IBU: 15
Malt
Type Percentage (%) Amount (kg)
Pilsnermalt 43 2.06
Vetemalt 27 1.29
Omältat vete 16 0.77
Havregryn 7 0.34
Havremalt 1 0.05
Honung 6 0.30
Mash schedule
Type Temperature (°C) Time (min)
β-glukanrast 47 20
Försockringsrast 65 60
Utmäskning 77 5
Hops
Type Alpha acid (%) Amount (g) Cooking time (min) IBU
Riwaka 6 14 60 8
Riwaka 6 14 45 7
Spices
Type Amount (g) Cooking time (min)
Korianderfrö (nymald) 15 7
Stjärnanis (nymald) 5
Svartpeppar (nymald) 10
Pomeranstinktur
Yeast
Wyeast 3944 / WLP400 eller annan belgisk veteölsjäst

Primärjäsning: 14 dagar vid 16°C

Buteljering: Kolsyra till 2,6 volymer CO2 (174 gram socker för 25 liter öl om du flaskjäser)

Leave a Reply