Search
Fläder-Wit
Share Tweet Email

Fläder-Wit

2017 06 28   14:53
Belgisk wit ABV: 5.0%

Med sin låga beska och alkoholhalt är belgisk wit en perfekt sommaröl och i detta recept ger vi ölen en annorlunda twist med färska fläderblommor. Belgisk wit är en extremt ljus öl och därför bör restalkaliniteten i vattnet vara låg (John Palmer som driver sajten howtobrew.com rekommenderar -100 till -14). Varken Göteborg, Malmö eller Uppsala har vatten som rakt av lämpar sig för den här ölstilen och oavsett vart du väljer att brygga ölet kommer du att behöva justera vattnet. De salt- och syramängder som presenteras nedan baseras på beräkningar från howtobrew.com. Men lita inte blint på dessa uträkningar, de ska inte ses som en absolut sanning utan snarare som räkneexempel för att förstå hur man kan börja fundera kring sitt eget vatten.

Foto Lars-Göran Dahlgren 

OG: 1.050
FG: 1.011
IBU: 18
Malt
Type Percentage (%) Amount (kg)
Puffat vete 43 2.0
Pilsnermalt 57 2.7
Mash schedule
Type Temperature (°C) Time (min)
Infusionsmäskning 45 66
Hops
Type Alpha acid (%) Amount (g) Cooking time (min) IBU
Saaz 4 35 90
Spices
Type Amount (g) Cooking time (min)
Koriander 25
Pomerans 25
18 st fläderblommor
Yeast
Wyeast 3944 eller White Labs WLP400.

Primärjäsning: Minst två veckor i 20°C eller lägre.

Leave a Reply