Fläder-Wit
Belgisk wit | ABV: 5.0% |
Med sin låga beska och alkoholhalt är belgisk wit en perfekt sommaröl och i detta recept ger vi ölen en annorlunda twist med färska fläderblommor. Belgisk wit är en extremt ljus öl och därför bör restalkaliniteten i vattnet vara låg (John Palmer som driver sajten howtobrew.com rekommenderar -100 till -14). Varken Göteborg, Malmö eller Uppsala har vatten som rakt av lämpar sig för den här ölstilen och oavsett vart du väljer att brygga ölet kommer du att behöva justera vattnet. De salt- och syramängder som presenteras nedan baseras på beräkningar från howtobrew.com. Men lita inte blint på dessa uträkningar, de ska inte ses som en absolut sanning utan snarare som räkneexempel för att förstå hur man kan börja fundera kring sitt eget vatten. Foto Lars-Göran Dahlgren |
OG: 1.050 FG: 1.011 IBU: 18 |
Type | Percentage (%) | Amount (kg) |
---|---|---|
Puffat vete | 43 | 2.0 |
Pilsnermalt | 57 | 2.7 |
Type | Temperature (°C) | Time (min) |
---|---|---|
Infusionsmäskning | 45 | 66 |
Type | Alpha acid (%) | Amount (g) | Cooking time (min) | IBU |
---|---|---|---|---|
Saaz | 4 | 35 | 90 |
Type | Amount (g) | Cooking time (min) |
---|---|---|
Koriander | 25 | |
Pomerans | 25 | |
18 st fläderblommor |
Primärjäsning: Minst två veckor i 20°C eller lägre.