Search
Sangritas på grillad chili och suröl
Share Tweet Email

Sangritas på grillad chili och suröl

6 drinkar

Foto Oskar Falck & Martin Nordin

Ingredienser
  • 12 röda chilifrukter (styrka efter smak)
  • 1 tsk flingsalt
  • 1/2 tsk korianderfrön
  • 1/2 tsk svartpepparkorn
  • 24 cl tomatjuice
Till servering
  • 6 tsk milt chilipulver, t.ex. piment d’Espelette
  • 3 tsk salt
  • 1 limeklyfta
  • 12 dl suröl, gärna en fruktig variant åt citrus eller bärhållet
  • 6 mezcal-shots à 6 cl

1. Tänd grillen och grilla chilin hårt runtom medan elden fortfarande brinner så att den blir svart på utsidan. Lägg chilin i en plastpåse med saltet och låt den ångas i sin egen värme. När den svalnat efter 10–15 minuter, gnugga av skalet genom att massera chilin medan den fortfarande ligger kvar i påsen. Ta upp chilin och dela på längden. Plocka bort kärnorna, men spara dem.

2. Hetta upp en torr gjutjärnspanna på medelvärme. Rosta chilifrön, korianderfrön och svartpeppar tills fröna börjar bli gyllenbruna och du känner en tydlig kryddoft. Stöt dem sedan grovt i en mortel.

3. Lägg chilifrukterna och kryddorna tillsammans med tomatjuicen i en mixer och mixa slätt. Sila ner
i en bunke.

4. Mixa chilipulvret med saltet och lägg på en tallrik. Ta fram dricksglas och dra limeklyftan längs en fjärdedel av glasets kant och doppa sedan den delen i chili- och saltmixen. Lägg is i varje glas och häll cirka 5 cl från bunken i varje. Fyll upp med 2 dl suröl och rör om försiktigt. Servera med en shot mezcal bredvid.

Leave a Reply