Search
En riktig öl, tack!
Share Tweet Email

En riktig öl, tack!

The World
2016 11 12    17:29
Redaktion

Det finns det en organisation i Storbritannien som menar att det finns o-riktig öl. Vi pratar såklart om real ale och CAMRA – häng med oss när vi kikar lite närmare på fenomenet real ale.

 

Text Lars-Göran Dahlgren

Året var 1971 då fyra män startade en kampanj för att främja och bevara traditionell brittisk ale och dess plats i den traditionella brittiska puben. Kampanjen fick namnet Campaign for Real Ale, eller CAMRA som är den förkortade varianten av namnet. De fyra grundarna hade tröttnat på den våg av smaklös och industriell lager som svepte över landet på sjuttiotalet och ville lyfta fram smakrik öl bryggd på traditionellt och småskaligt vis. Man myntade termen real ale för att hjälpa konsumenter skilja traditionell öl från industriell lager. I dag har rörelsen vuxit till över 150 000 medlemmar och blivit en av de största konsumentorganisationerna i Storbritannien.

För att få kallas real ale anser CAMRA att en öl ska ”vara bryggd med traditionella ingredienser, lagrad och sekundärjäst i samma kärl som ölen serveras från och serverad utan tillförd koldioxid”. I praktiken betyder detta att real ale är både ofiltrerad och opastöriserad vilket man menar innebär att ölen blir smak-

rikare. Men den riktiga hjärtefrågan kan nog ändå anses vara kravet att ingen yttre kolsyra får användas varken för att kolsyra själva ölen eller för att servera den. Man menar att kolsyran i en öl ska komma från sekundärjäsning i fatet eller flaskan den serveras från, inte från en gastub. Vidare får man inte heller använda kolsyra för att trycka ölen ur fatet vid servering utan ölen ska självrinna eller pumpas ut med luft. På grund av detta krav kommer all real ale alltid utsättas för luft så fort man tappat upp första glaset. Detta gör att hållbarheten för ett öppnat fat real ale inte blir mer än några dagar. Detta anses som en bra sak eftersom det in-

direkt betyder att puben måste ha hög omsätt-ning och att ölen alltid måste vara färsk. Det finns en anordning, cask breather, som fyller på fatet med koldioxid i takt med att ölen tappas ur. Syftet är inte att driva ut ölen med koldioxid utan bara att förhindra oxidering. CAMRA

stödjer inte användandet av cask breather eftersom man anser att den är onaturlig och stör ölens mognad.

CAMRA har haft en viktig roll i att bevara och främja den brittiska öltraditionen som var allvarligt hotad under sjuttiotalet. Real ale har fått ett starkt fotfäste i den brittiska och även internationella ölscenen tack vare kampanjens idoga arbete. Men det finns även röster som anser att det handlar om en förlegad och bakåtsträvande gubbklubb som inte längre tillför något egentligt värde. Kampanjens stenhårda inställning till vad man kallar ”artificiell” kolsyrning har kommit under stark kritik från bland annat BrewDog. Vidare är deras retorik kring icke-real ale väldigt kategorisk och i princip dömer man ut all annan öl som smaklöst bubbligt blask. Denna inställning rimmar ju ganska illa med den enorma flora av smakrik öl som bryggs och serveras utanför de stela ramarna för real ale. På camra.org.uk kan man dessutom läsa att en av orsakerna till varför man ska dricka real ale är att den är fettfri, med implikationen att annan öl då skulle innehålla fett – vilket är totalt nonsens. Om detta är ett exempel på brittisk humor eller ej får läsaren själv döma.

Kontroversen kring CAMRA och real ale kommer nog att fortsätta länge till. Huruvida de är genuina skyddsänglar för en hotad tradition eller om de bara är bakåtsträvande Ludditer låter vi vara osagt. Det som ändå måste vara viktigast i slutändan är väl om ölen smakar gott – oavsett om den är riktig eller inte?

Leave a Reply

More articles

Stout eller porter? Det är frågan. Varianterna av det svarta överjästa ölet tycks vara oändliga, lika så historierna om dess namn och ursprung.

Han reste jorden runt på jakt efter öl och han har sagts vara en av dem som startade hela den pågående craft beer-revolutionen.