Search
Ätbara ogräs
Share Tweet Email

Ätbara ogräs

Beer & Food
2017 06 21    07:45
Redaktion

Här har vi plockat ut ett urval av alla de ätliga, vildvuxna växter som du kan få tag på i din egen trädgård eller närmaste skogsdunge. 

Foto Matilda Lindblad

Löktrav (Alliaria petiolata)
Kan bli upp emot en meter höga, med hjärtformade blad och små vita blommor. Smakar som lök och senap. Passar bra att använda i dressing, pesto eller som garnityr.

Brännässla (Urtica dioica)
Brännässlan kan plockas både som skott och fullvuxen planta. Den vitaminfyllda nässlan skapar en välsmakande pesto, går att använda i matlagning och göra god soppa, gryta och paj på.

Kirskål (Aegopodium podagraria)
Kirskålen är ett av de vanligaste ogräsen i våra trädgårdar. Kirskålen går att använda som grund i sallad eller som ersättare till spenat, så stuvad eller soppa passar utmärkt.

Våtarv (Stellaria media)
Du känner igen våtarven på dess äggformade blad, vita små blommor och rader av små hår på stjälken. Den a bra att blanda i salladen. Är mycket rik på näring och vitaminer.

Ramslök (Allium ursinum)
Du hittar den främst i landets södra delar. Ramslöken doftar och smakar som vitlök och är god att äta rå och blanda ner i salladen eller gör paj, ramslökspesto eller salladsdressing på den. Eller varför inte dessa ramslökstacos

Maskros (Taraxacum)
Blanda ner maskrosens krispiga blad i salladen, ät knopparna som kapris och brygg öl av blommorna. Roten på maskroten går även den att tillaga och t ex göra soppa på.

Leave a Reply

More articles

På Fotografiskas restaurang är det Paul Svensson och Christofer Ekman som leder matskapandet och de gör det med ledorden ”grönsaken spelar huvudrollen” och ”ingenting ska gå till spillo”.

Vi bad Martin Nordin välja ut ett par av hans favoritråvaror som han använder för inläggningar och fermenteringar.

Martin har satt ihop ett gäng rätter som passar lika bra som avslut efter en bryggdag som för middagen med grannarna.