Search
Ground Floor Brewing
Share Tweet Email

Ground Floor Brewing

Homebrew
2020 07 07    22:33
Redaktion

Istället för att göra sig av med sitt tidigare bryggverk frågade Morgondagens Bryggeris Jonas Gustavsson om inte ett gäng hembryggare ville adoptera det. Sagt och gjort – nu är första brygden bryggd och fler ska det bli.

Istället för att göra sig av med det gamla bryggverket som Jonas Gustavsson bryggt sina Morgondagens-öl på valde han en annan framtid för det. Ett gäng hembryggare är i full gång med att starta upp ett hembryggarkollektiv och kommer varannan månad ses hos Morgondagens Bryggeri för att brygga öl, öl som sedan kommer säljas på Brewers Beer Bar i Göteborg.

– Jag fick en förfrågan från Jonas om jag ville dra igång en förening som adopterade hans gamla bryggverk. Blev eld och lågor men efter en tids eftertanke så backade jag eftersom jag har familj och brygger själv. Om jag hade kört detta då hade jag lika gärna kunnat starta ett bryggeri istället med den tid allt tar. När Fredrik och Kalle sedan dök upp som medansvariga så kände jag att det skulle funka jättebra. Det är hembryggare jag känner sedan tidigare och gillar skarpt, berättar Mattias Hallberg som du kanske känner igen från hans  Instagram-konto med samma namn som sitt hembryggeri ”Trollrunans bryggeri”.

Mattias har en stor kärlek till New England IPA och ses ofta snacka med sina följare drickandes hazy IPA och avsluta med ett ”gott” på hans alldeles egna vis.

– Vi är än så länge i uppstartsfas minst sagt. Mattias har lagt ut i sina sociala medier att folk kan vända sig till honom för intresseanmälan. Vi hade nämligen varken namn på klubben klart och således ej heller några ”officiella” kanaler att ta det genom. Nu är namnet spikat, ”Ground Floor Brewing”, och när tidningen gått i tryck har vi förhoppningsvis styrt upp allt lite bättre, berättar Fredrik Lindvall som bryggt hemma sedan 2015 och till vardags jobbar som lokförare.

– Vi har intresserade från Skåne upp till Stockholm som vill vara med och brygga och vi kommer att dela upp intresserade så att det blir lagom antal på varje bryggning. Vi kommer förmodligen att brygga fina recept som de hembryggare som vill vara med har med sig eller recept vi själva knåpar ihop. Brewers Beer Bar har uttryckt en önskan om att vi ska ha ett större antal öl klara på samma gång så vi kör en så stor Tap Takeover som möjligt så långlagrare först, snabbare öl senare, berättar Mattias vidare.

Berätta mer om tanken med att variera stilarna från gång till gång? 

– Tanken är i grund och botten att detta ska vara en möjlighet för hembryggare med olika favoritstilar att få en chans att dela med sig och utvecklas som bryggare. Således är det upp till var och en att anmäla sitt intresse antingen för en ölstil som de är bekanta med eller helt enkelt en stil som de är nyfikna på. Att brygga olika stilar är, tror vi, ett bra sätt att få lite naturlig uppdelning av bryggarna. Vi tänker oss en lista med datum/tillfällen för bryggning och en förvald stil. Sedan får medlemmarna anmäla intresse för just den ölstil de vill brygga. Det kommer säkert bli för många som anmäler sig till exempelvis bryggning av NEIPA med tanke på dess popularitet men då får vi försöka pussla. Man kanske får lägga upp ett system där man rankar sina tre önskestilar eller något i den vägen. Det här är smidigt ur andra synvinklar, som exempelvis den verklighet vi lever i just nu med covid-19, då vi kan börja med att brygga lite lagringsbara öl först som sedan kan ligga till sig. När det börjar lossna där ute är tanken att kunna börja brygga öl som har lite kvickare omsättningstid, berättar Fredrik.

Först ut bryggdes en brittisk barley wine?

– Det stämmer. Det är en ölstil som jag är oerhört förtjust i. Även Kalle har en ”sweet tooth” och vi provade oss igenom många fina flaskor innan vi beslöt oss för att sikta in oss just på den brittiska varianten. Vi vattenbehandlade för att uppnå vattenprofilen i Burton upon Trent så det var bland annat en ordentlig dos kalciumsulfat som åkte ner i bryggvattnet. I övrigt är ju barleywine i allmänhet, och brittiskt dito i synnerhet, en väldigt simpel maltnota med enkla humlesorter. Vi valde uteslutande Maris Otter och lite Crystal 100 för färgen. Därefter är det bara att koka. Bryggdagen bjöd på en del motgångar men slutprodukten hoppas vi blir fin. Jag har bryggt snarlika recept tidigare med gott resultat så nu är det bara att vänta, och tillsätta ek inför långlagringen.

Tänker ni som hembryggare annorlunda kring vad och hur ni brygger när ni vet att resultatet ska serveras till konsument? 

– Egentligen inte, för min del. Jag strävar alltid efter att göra öl som jag själv uppskattar. Annars hade vi inte valt barleywine, haha, för det är kanske ingen crowd pleaser egentligen…

Mattias, var det behovet av tunga NEIPA som tvingade dig att börja brygga själv, för att inte göra för stort hål i plånboken?

– Hahaha, ja du, man kan väl säga att det är lite mer skonsammare mot plånboken att brygga själv. Men att hålla sig ifrån att köpa humlebomber funkar tyvärr inte ändå. Jag och min polare Martin lägger en del tid och pengar för att hitta den perfekta ölen.

När började du brygga hemma?

– Trollrunans bryggeri startade 2016 och det blev ganska snart klart att det var jag och min son Elliot aka ”minibryggarn” som gillade att brygga, både doften och känslan att röra ner malten. Alla öl som bryggs är vi båda med och brygger och de bryggs på en Braumeister och jag köper allt vi brygger med på Ölkompaniet som är en riktigt bra hembryggningsbutik.

Vilken av alla öl du bryggt är du mest stolt över?

– Versionen av Troll-Westcoast som bryggdes till min hembryggarträff, den bryggdes med massor av Cryo-humle. 


Fredrik Lindvall: ”Jobbar som lokförare, musik och litteratur som största intresse i tät konkurrens med ölbryggningen. Har bryggt öl sedan 2015. Favoritstilar att dricka och brygga är; BW, stout och jag har nyligen börjat fuska med olika sura ölsorter som jag också uppskattar väldigt mycket. Inspireras av alla vansinnigt duktiga bryggare jag mött genom åren. Även musiken är en stor inspirationskälla. Jag ska exempelvis brygga en öl åt en kamrat i Danmark till hans kommande skivrelease. Då får man fundera på både färg och smak som ska fungera tematiskt med skivan, det är inspirerande må jag säga!”

Mattias Hallberg: ”Jag jobbar inom kvalitet på Volvo Lastvagnar. Bor med min familj i ett gavelradhus i Torslanda. Alltid gillat att läsa böcker och har väl uppemot 3 000 böcker. Aldrig gillat ”en stor stark” på krogen utan druckit vanlig lager på flaska innan jag upptäckte craftbeervärlden för ungefär 6 år sedan. Det jag dricker helst är riktiga humlebomber. Började brygga 2016 tillsammans med frugans kusin Fredrik men han gick ut på sjön och jag fortsatte brygga själv och investerade i olika bryggverk.Herr Automagiskt Bryggeri aka Tobias Janius har inspirerat mig mycket. Efter ett tag så började min yngste pojk Elliot aka minibryggarn att vara med på varje bryggning. Det är han och jag som har Trollrunans bryggeri tillsammans. Några favoriter att brygga är Neipa och Imperial Stout. Har nu även fått hem en burkmaskin som min bror Kristoffer köpte till vårt bryggeri. Det är en modell 7-C från Oktober design som vi är jättenöjda med. Brorsan är också nöjd med att få hem sin öl på burk istället för på fat. Man kan säga att det var win-win fast mest till Trollrunans fördel. Svenska favoritbryggerier är Stigbergets, O/O, Apex och Morgondagens såklart.”

Leave a Reply

More articles

Vilka är egentligen dessa hembryggare och vad är det som gör att folk börjar brygga sin egen öl hemma istället för att köpa färdigproducerad i affären?

Göteborgsnumrets hembryggar-artikel är lite av en specialare. I denna artikel hittar du 8 recept från lika många Göteborgsbryggerier. Först ut är Olle på O/O Brewing som sedan har valt nästa bryggeri på tur, och så fortsätter det. Helt enkelt något så självklart som en Göteborgsk receptstafett.

Vare sig du vet det eller inte, har du mycket att tacka Peter Högström för. Han förser i princip hela ölsverige med humle, såväl hembryggare som bryggerier.