Search
3 Fonteinen Oude Geuze
Share Tweet Email

3 Fonteinen Oude Geuze

Beer portrait
2016 11 12    17:21
Redaktion

Tid och en konstnärs känsla för att blanda rätt fat. Det är vad som behövs för att göra bra geuze och Armand De Belder är en av vår tids stora mästare. Ett av hans många mästerverk är 3 Fonteinen Oude Geuze.

Text Johan Lenner

Där ett vanligt bryggeri använder dagar och veckor för att räkna tiden för jäsning och lagring räknar lambicbryggarna månader och år. Där ett vanligt bryggeri förlitar sig på processer, utrustning och precisa uträkningar för att få ett välsmakande öl förlitar sig geuzeblandaren på sitt doft- och smaksinne och en konstnärlig känsla för vilka fat som ska blandas med varandra för att få rätt smak och karaktär i slutprodukten. En god geuze är med andra ord något alldeles extra och en av de allra godaste är 3 Fonteinens Oude Geuze.

3 Fonteinen öppnade 1887 och såldes 1953 till Gaston De Belder som efter tre decenniers egen drift lämnade över verksamheten, ett café och ett geuzestekerij (flamländska för en verksamhet som lagrar och blandar andras lambic till geuze) till sina söner. Armand och Guido delade upp caféet och blanderiet i varsin verksamhet, där Armand tog hand om blanderiet. När Armand köpte in ett brygghus i slutet av 90-talet blev 3 Fonteinen det första nya lambicbryggeriet på 80 år. Sedan dess har han hunnit med att både sälja det igen för att få ihop ekonomin och att köpa ett nytt och bättre brygghus några år senare.

Bryggeriet gör flera tillfälliga produkter, bland annat Oude Kriek som släpps i begränsat antal på Systembolaget under hösten, men Oude Geuze är den enda som finns att köpa året runt. Den anses av många höra till de absolut bästa regelbundet gjorda ölen av sin typ, men den är inte för alla. Med sin lätt grumliga gyllengula färg och antikvita skumkrona må den se ut som en helt vanlig öl, men skenet bedrar.

Som alla traditionellt blandade geuze är den mycket syrlig och med nästan obefintlig restsötma. Tillsammans med de prominenta ektonerna blir det en öl som drar i kinderna och som kan kräva en viss tillvänjning. Man kan kanske tro att det är något fel på ölet men i själva verket jobbar Armand mycket hårt för att styra smakprofilen på sin geuze. Citron och ek är de mest framträdande dragen men bland de många lagren av smaker finner man också syrligt äpple, tillbakadragna mineraltoner, hö och persika. Inslagen från Brettanomyces, som ofta beskrivs som hästfilt och stalliknande, är minimerade och trots den höga syran finns inga vinägertoner. De många små bubblorna ger en fin mousse och den mycket låga beskan gör att det istället är ektonerna som ligger kvar på tungan när ölet letat sig vidare.

Den höga syran gör att 3 Fonteinen Oude Geuze passar ypperligt till många olika typer av fisk och skaldjur. Kanske allra bäst är det till den belgiska klassikern moules frites, det vill säga musslor med pommes frites, där musslorna gärna också får vara kokta i ölet. Syrligheten lyfter fram musslornas allra bästa sidor och är en bra kontrast till potatisens feta, krispiga yta. Oude Geuze går också utmärkt ihop med ceviche vars limejuice finner en vän i ölets syra, eller till fet fisk där syran tränger igenom det feta som en kniv genom rumsvarmt smör. Det är också en utmärkt öl att ha som aperitif före maten eller till en bit av den spanska fårosten Manchego, kanske tillsammans med en tomatskiva, lite olivolja och en bit lufttorkad skinka på en baguetteskiva.

Produktionen är inte stor och att vi har denna raritet i Systembolagets fasta sortiment är något av en ynnest. Låt dig inte avskräckas av priset på 59 kronor. Kanske märker du att du är en av dem som inte gillar denna typ av öl, men å andra sidan kanske du istället upptäcker att du hör till dem som tycker att detta är en av världens bästa öl. Och det vore ju dumt gå bet på.

Leave a Reply

More articles

I den lilla regionen Pajottenland utanför Bryssel i Belgien gör man öl på ett unikt sätt. Det här är historien om ett familjearv som nu föreslås bli världsarv.