Wisby Weisse (c/o HOPS-klon)
Hefeweisse | ABV: 5.1% |
Efter artikeln Klona öl bestämde vi oss för att sätta Lars-Görans klonkunskap på prov. Han fick i uppdrag att skapa tre klonrecept med endast den information som finns på bryggeriets egen hemsida eller på själva flaskan. Självklart fick han även smaka på ölen. Som facit har vi använt Peter M. Eronsons fenomenala bok Klona öl – Brygg öl efter recept från svenska bryggerier och hans recept för varje öl hittar ni efter Lars-Görans klonrecept. Det bör påpekas att Eronsons recept kommer från bryggarna själva och alltså är att betrakta som ”facit”.
|
OG: 1.050 FG: 1.013 IBU: 12 |
Type | Percentage (%) | Amount (kg) |
---|---|---|
Pilsnermalt | 50 | 2.60 |
Vetemalt | 50 | 2.60 |
Type | Temperature (°C) | Time (min) |
---|---|---|
Ferulsyrarast | 44 | 20 |
Försockringsrast | 66 | 45 |
Type | Alpha acid (%) | Amount (g) | Cooking time (min) | IBU |
---|---|---|---|---|
Hallertauer tradition | 6 | 20 | 90 | 12 |
Primärjäsning: 5-7 dagar vid 18-20°C
Sekundärjäsning: 2 veckor vid 20-22°C
Buteljering: Kolsyra till 2,6 volymer CO2 (114 gram socker för 25 liter öl om du flaskjäser)