Search
Grebbestad Lunator (c/o HOPS-klon)
Share Tweet Email

Grebbestad Lunator (c/o HOPS-klon)

2018 01 07   12:49
Dubbelbock ABV: 7,9%

Efter artikeln Klona öl bestämde vi oss för att sätta Lars-Görans klonkunskap på prov. Han fick i uppdrag att skapa tre klonrecept med endast den information som finns på bryggeriets egen hemsida eller på själva flaskan. Självklart fick han även smaka på ölen. Som facit har vi använt Peter M. Eronsons fenomenala bok Klona öl – Brygg öl efter recept från svenska bryggerier och hans recept för varje öl hittar ni efter Lars-Görans klonrecept. Det bör påpekas att Eronsons recept kommer från bryggarna själva och alltså är att betrakta som ”facit”.

Grebbestads Lunator är en väldigt trevlig återkommande jäst i systembolagets sortiment. Den bryggs endast en gång per år och därför kan det ju vara bra att kunna brygga en liknande öl själv när den tagit slut på hyllorna. Utmaningen med denna öl ligger mycket i att hitta rätt maltprofil. Det är en ganska mörk öl och min tanke är att gradvis bygga upp maltigheten med successivt mörkare maltsorter i mindre och mindre mängder. Här har jag utgått från en bas på pilsnermalt men kompletterat den med en fjärdedel Münchenermalt eftersom den ger en djupare brödighet än vad enbart pilsnermalten kan ge. Nu har vi en solid grund att bygga vidare på och härnäst kommer två varianter av Caramünch (Weyermanns karamellmalt) för att ge toner av knäck, karamell och bränt socker. Ungefär hälften av färgen i detta recept kommer från Caramünch II och en fjärdedel kommer från Carafa I Special. Carafa är väldigt mörk och ger toner av kaffe och choklad om den används i större mängder. Här använder jag bara en procent vilket bara borde ge en viskning av rostade toner men ett kraftigt bidrag till färgen. Man skulle kunna uppnå samma färg genom att öka Münchenermalten istället, men genom att använda Carafa istället kommer komplexiteten i maltigheten bli lite högre. Humlen i denna öl är sekundär och jag har valt att använda två givor av klassisk ädelhumle utan krusiduller. Valet av jäst faller på WLP833, en väldigt bra jäst för lite kraftigare lager som denna dubbelbock. Grebbestads bryggeri är ett av få svenska bryggerier som använder sig av dekoktionsmäskning och om det är någon öl som dekoktionsmäskning verkligen skulle passa till så är det dubbelbock. Sagt och gjort, vi lyxar till det med en dekoktion, förslagsvis från försockringsrasten upp till utmäskningen så behöver man inte oroa sig över denaturerade enzymer i försockringsrasten. Denna typ av dekoktion har inte någon påverkan på mäskeffektiviteten utan dess syfte är endast att skapa djupare maltighet än vad en infusionsmäskning skulle ge.

OG: 1,077
FG: 1,018
IBU: 24
Malt
Type Percentage (%) Amount (kg)
Pilsnermalt (Weyermann) 60 4.97
Münich malt I (Weyermann) 25 2.07
Caramünch II (Weyermann) 11 0.91
Caramünch III (Weyermann) 3 0.25
Carafa I Special (Weyermann) 1 0.08
Mash schedule
Type Temperature (°C) Time (min)
Försockringsrast 64 60
Utmäskning 72 20
Hops
Type Alpha acid (%) Amount (g) Cooking time (min) IBU
Hallertauer tradition 6 40 90 19
Hallertauer tradition 6 15 15 5
Yeast
WLP833 German Bock Lager (Ayinger)

Primärjäsning: 21 dagar (eller längre) vid 8-10°C

Sekundärjäsning: 12 veckor vid 4°C

Buteljering: Kolsyra till 2,4 volymer CO2 (154 gram socker för 25 liter öl om du flaskjäser)

Leave a Reply