Search
Mikkeller Drink’in the sun
Share Tweet Email

Mikkeller Drink’in the sun

Beer portrait
2016 06 30    12:17
Redaktion

Drink’in The Sun började som ett sommaröl på 3,9% år 2009 och bryggdes sedan om varje sommar med lite svagare alkolholhalt per år och var 2013 nere på 1,4%, då fick det frågan om de inte kunde göra de helt fritt från alkohol med målet att göra den till världens bästa alkoholfria öl.

Text Lars-Göran Dahlgren

 

Exotiska ingredienser hör till vardagen hos Mikkeller och med öl som The Forager, en stout bryggd med svart tryffel, och Beer Geek Brunch Weasel, en imperial stout med de byra kaffebönorna Kopi Luwak, har han skakat om rejält i ölvärlden. Många av hans kreationer är rätt extrema och tänjer på gränserna för traditionell öl. Med Mikkeller 1 000 IBU testade han var smärtgränsen för beska låg och med den 18%-iga Mikkeller / Black fick imperial stout en ny mening.

Men det går att vara extrem åt andra hållet också. Drink’in the Sun innehåller tre sorters malt, tre sorters humle och en engelsk jäststam. Sett till ingredienserna ter sig Drink’in the Sun nästan vardaglig i jämförelse med många andra av Mikkellers öl, men det är långt från sanningen. Drink’in the Sun innehåller nämligen bara 0,3 % alkohol men levererar både arom och smak i samma klass som betydligt tyngre öl.

Denna öl gjorde debut redan 2009 men alkoholhalten var då 3,9 %. Ölen har sedan dess gjort comeback varje sommar men stadigt sjunkit i styrka. 2013 lanserades den i sin nuvarande tappning som är nästan helt alkoholfri. Maltbasen består av pale ale malt, vetemalt och Carared vilket ger en disig öl med försiktiga inslag av karamell. Ölens beska är väldigt markerad och kommer från humlesorten Ahtanum, medan smak och arom levereras av den lite otippade duon Amarillo och Tettnanger. Amarillo är en amerikansk humlesort med karaktäristiska toner av citrus och tropisk frukt medan Tettnanger med sina örtiga och gräsiga toner har rötterna djupt i den tyska lagertraditionen. Ölen är torrhumlad vilket ger en kraftig och härlig humlearom som drar åt marmelad och parfym. Så här svag öl kan lätt bli vattning och blaskig men den engelska jäststammen har lämnat lite restsötma i ölen vilket ger den kropp. Tillsammans med den fylliga munkänslan från vetemalten och kolatonerna från karamellmalten ger detta en öl som ger ett intryck av att vara betydligt större än vad den faktiskt är.

Som sexhundra andra av Mikkellers öl är Drink’in the Sun bryggd på Belgiska de Proefbrouwerij. Mikkel har nämligen, fram till alldeles nyligen, inte ägt ett eget bryggeri utan låter istället noggrant utvalda bryggerier sköta tillverkningen av hans öl. Detta upplägg har blivit allt vanligare de senaste åren och brukar kallas ”fantombryggning”. de Proefbrouwerij är ett modernt bryggeri som är välkända för att brygga öl av oerhört bra teknisk kvalitet och det ger Mikkeller en solid plattform att utrycka sin kreativitet från. Under många år bedyrade Mikkel att han aldrig skulle skaffa ett eget bryggeri eftersom samarbetet med de Proefbrouwerij fungerade så bra. Men i våras köpte Mikkeller Alesmiths gamla bryggeri i San Diego med målsättningen att årligen brygga en miljon liter öl i helt egen regi. Dock kommer man inte klippa banden med de Proefbrouwerij, utan det nya bryggeriet är tänkt som ett komplement, främst för den amerikanska marknaden. (ni kan läsa mer om det i det stora reportaget om Mikkel i detta nummer) Med ett bryggeri i USA minskar transportkostnaderna och ölen blir färskare så att fler kan njuta av de fantasifulla kreationerna.

Drink’in the Sun har blivit en stor försäljningssuccé på Systembolaget både på grund av att den är alkoholfri, men också för att det är en god öl som står stadigt på egna fötter.

 

3 alternativ till Mikkeller Drink’in the Sun

  • Nanny State, BrewDog
  • Halvljus, Nya Carnegiebryggeriet
  • Nils Oscar Alkoholfri, Nils Oscar

Leave a Reply

More articles

Han har kallats galen vetenskapsman och det har sagts att han brygger öl på steroider. Mikkel Borg Bjergsø om sammarbeten, sitt nya bryggeri och hur det är att motvilligt vara en kändis i ölvärlden.