Search
Fullt av skånska bryggare på Malmö Öl & Whisky
Share Tweet Email

Fullt av skånska bryggare på Malmö Öl & Whisky

Beer Buzz
2017 03 12    12:58
Redaktion

c/o HOPS redaktion var på Malmö Öl & Whisky i helgen och tog tempen på den skånska ölscenen. Vi snackade med ett gäng skånska bryggerier som alla var överens om att Skåne verkligen är på väg uppåt på den svenska ölhimlen nu.

Text Lovisa Olai  Foto Johan Holm

Hyllie Bryggeri

Michael Nathhorst (i hatt) med sitt bryggargäng.

Mässans mest lokala bryggeri måste vara Hyllie Bryggeri. Med bara 12 minuters gångväg kan de bära faten från bryggeriet till mässan. Mannen bakom bryggeriet heter Michael Nathhorst och han är överväldigad av det goda mottagandet.

– Igår hann jag inte ens komma ut från vår monter för att alla ville snacka om ölen. Det är jättekul, säger han.

För ungefär sju år sedan började Michael brygga hemma. När sedan bryggarkompisen Thorsten Ekne öppnade ölbaren Beer Ditch i Malmö gjorde Michael om garaget till ett regelrätt bryggeri för att kunna brygga öl till baren, och på den vägen är det. Hyllie Bryggeri är nu ett vida omtalat bryggeri och många hyllar deras öl. Förra året vann de utmärkelsen bästa nya svenska bryggeri på rate Beer festival.

– Jag vet inte hur det gick till, skrattar Michael. Jag tror det har att göra med alla festivaler vi har varit på, CBC och Brewskival till exempel, säger han.

Ölen brygger Michael i garaget hemma och det är mer sporadiskt än regelbundet.

– Jag jobbar med att dra rör också så jag brygger när jag har tid, men speciellt mycket blir det ju inför mässor och festivaler. Vi vill kunna erbjuda riktigt färsk öl och då blir det intensiv bryggning inför evenemang som det här, säger han.

Trots att det går så bra vill inte Michael att bryggeriet blir för stort.

– Vi vill ha kvar hembryggarkänslan och då kan det inte bli för stort, säger Michael.

 

Remmarlöv Gårdsbryggeri

Hampus Olofsson är bryggare på Remmarlöv Gårdsbryggeri utanför Eslöv.

I ett litet samhälle på landet utanför Eslöv hittar man Remmarlöv Gårdsbryggeri. Håkan och Michéle Nilsson äger både bryggeriet och gården där den bryggs och det var i samband med den årliga byafesten som tanken på ett bryggeri föddes. Efter det har det bara eskalerat. 2014 drog bryggeriet igång sin verksamhet och Hampus Olofsson kom in i bilden som ansvarig bryggare.

– Det har verkligen exploderat, säger Hampus.

Remmarlöv Gårdsbryggeri är också ett av få bryggerier i Sverige som brygger öl på svenskodlad humle. Från humleodlingen Korngården i Staffanstorp får de skånsk humle som de sedan brygger med. Samarbetet har resulterat i ölen Local Hops. I dagsläget är humleskördarna inte så stora så det går inte att brygga enbart med den än så länge.

– Kvaliteten är det viktigaste, men vi vill gärna brygga mer med svenska humle, säger Hampus.

Till mässan hade Remmarlöv Gårdsbryggeri med sig två nyheter. En pilsner, deras första någonsin, och en milk stout. Båda har gått väldigt bra.

– Det är första batchen av båda ölen så det har varit kul att se att folk har tyckt om dem, säger Hampus.

 

Sibbarps husbryggeri

För ett år sedan startade Rolf Nilsson Sibbarps husbryggeri. Idag finns de på ett sjuttiotal restauranger, mest i Skåne men även ett par stucken i Göteborg. Men, trots att bryggeriet är nytt har Rolfs ölintresse hängt med länge.

– Jag har alltid varit öltokig, säger han.

Rolf började faktiskt brygga redan som ung men det var ingen succé enligt honom själv.

– Det smakade fan, säger han.

Rolf Nilsson tycker att en balanserad öl är den bästa.

Nu har ett par år gått och Rolfs öl smakar bättre. Det tyckte även besökarna på Taproom i Malmö. På kvällen innan mässan började vann nämligen Sibbarps Husbryggeri Taprooms HopChallenge med sin Rye IPA.

– Jag tog med den eftersom den står ut lite i och med rågen. Sen är den väldigt balanserad vilket gör att man kan dricka många av den, säger Rolf.

Hittills har Rolf fantombryggt sin öl på Brygghuset Finn, men ett eget bryggverk har precis kommit så nu är det dags att stå på helt egna ben. Ölen vill Rolf ska vara balanserad.

– Jag gillar att experimentera men det ska alltid vara balanserat. Det är bäst. Jag kommer inte att göra frukt- eller suröl. Jag tycker om att dricka det men det är inte ”mitt” och då tror jag inte att det blir bra, förklarar han.

 

Friends Company Brewing

Ölen som Friends Company Brewing hade med sig blev väldigt populär.

Friends Company Brewing är ett helsingborgsbaserat bryggeri som drivs av fyra kompisar: Jacob Behrens, Björn Axelsson, Philip Hansson och Martin Carlzon. De startade sitt bryggeri sommaren 2016 och är alltså ganska nya på ölscenen. I dagsläget har de tre öl i sin portfölj och det är framförallt juiciga ipor i new england-stil som de fokuserar på.

Jacob och Björn är de som brygger ölen.

Målet med deras öl är att den ska vara lätt att dricka men fortfarande ha kvar en beska. Det är mycket humle och mycket doft men med lite mindre maltkropp.

– Vi vill ha en hög drickabilitet i våra öl, säger Jacob.

Det är Björn och Jacob som brygger ölen medan Philip och Martin har hand om det andra. Tanken på ett bryggeri startade när de kände att de ville göra öl själva, ordentligt.

– Vi vill göra ett eget avtryck, förklarar Jacob som tillsammans med Björn bryggt hemma länge.

På mässan har deras öl tagits emot väldigt bra och deras öl låg högt upp på mässans lista över de högst betygsatta ölen.

– Det har gått över förväntan. Folk kommer faktiskt tillbaka och vill ha mer så det är jättekul, säger Jacob.

 

Nerdbrewing

Hannes Gruber och Karin Carlsson var väldigt nöjda med mottagandet på mässan.

Nerdbrewing hittar du i Malmö och för två år sedan premiärade de sitt bryggeri på Malmö Öl och Whisky Festival. Men ölintresset har funnits längre än så.

– Det har nog gått tio år nu, säger Karin Carlsson som tillsammans med Hannes Gruber driver Nerdbrewing.

– Det var Karins kille som introducerade mig till öl och där började intresset. Sen förslog Karin att vi skulle starta ett bryggeri, säger Hannes.

Flera av Nerdbrewings öl hamnade högt upp på topplistan under mässan. Här är en av de stouter de hade med sig.

Nerdbrewing är ett hobbyprojekt som Karin och Hannes driver vid sidan av. De har inget eget bryggeri utan fantombrygger hos South Plains Brewing Company. Cirka 2000 liter öl om året blir det och just nu finns inga planer på att bygga ett eget bryggeri.

– Det fungerar jättebra på South Plains och vi känner också att vi kan experimentera mer när vi bara har det som hobby, säger dem.

Både Karin och Hannes tycker att det är jättekul med festivaler och deras öl har blivit väl mottagen här på mässan. De gillar framförallt att brygga stout och det är också det som de har med sig tillsammans med en saison och en new england IPA som tog slut redan innan mässan gjorde det.

 

Men det är stout ni gillar mest?

– Ja! svarar båda i kör.

Leave a Reply

More articles

Tidigare i veckan delades Maltepriset 2016 ut av Sällskapet Malte. Årets vinnare blev helsingborgbryggeriet Brewski och journalisten Håkan Engström.

Marcus Hjalmarsson har gett sig den på att hans Brewski ska bli det första svenska bryggeri att erövra Amerika.