Ölmarinerade tofubelloburgare
Vegoburgare som köttätare inte kommer märka är vegetariska.
- 4 hamburgerbröd
- 4 portabellosvampar
- 1 msk sojasås
- 1 msk rapsolja
- 1/2 tsk salt
Tofubelloburgare
- 250 g fast tofu
- 1 1/2 dl ljust öl
- 1 msk torkad salvia
- 2 msk rapsolja
- 2 msk mörk sirap
- 2 vitlöksklyftor
Fänkålsfräst paprika
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 1 gul paprika
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1/2 tsk paprikapulver
- salt & svartpeppar
Tillbehör
- 2 saltgurkor
- kall tomatsås med harissa
Tofubelloburgare
- Marinera portabellosvamparna i soja, olja och salt.
- Skär tofun i 4 skivor och vik in i hushållspapper. Pressa ut så mycket vätska det går.
- Blanda ihop öl, salvia, olja, sirap och pressade vitlöksklyftor. Lägg ner tofun och låt marinera i 30 minuter.
Fänkålsfräst paprika
- Strimla paprikorna och skiva vitlöksklyftorna fint. Fräs i lite olivolja tills allt har fått fint med färg.
- Mortla fänkålsfröna och strö över paprikan tillsammans med paprikapulver, salt och svartpeppar.
- Ta kastrullen från plattan och låt svalna.
- Grilla portabellosvamparna och den marinerade tofun. Lägg en svamp, en tofuskiva, skivad saltgurka och fänkålsfräst paprika i varje hamburgerbröd. Ringla över lite kall tomatsås och njut.
Svamp har ju lite mörkare smaker och här är den dessutom marinerad i öl så satsa på en Affligem Dubbel. En öl som både har en påtaglig maltkropp och sötma samt en balanserad och tydlig beska.