Search
Mandelkaka med vinbärsparfait
Share Tweet Email

Mandelkaka med vinbärsparfait

Mandelkaka
  • 300 g mandel utan skal
  • 6 ägg
  • 4 dl socker
  • 150 g smör
  • 400 g kokt, skalad och kall potatis
Parfait
  • 4 st äggulor
  • 150 g socker
  • 190 g vinbärspuré
  • 4 dl grädde
Vinbärsbladssirap
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • ca 12 g vinbärsblad
Vinbärsbladsmaräng
  • 50 g äggvita
  • 50 g socker
  • 50 g florsocker
  • Vinbärsbladssirap

Mandelkaka
Mixa mandeln så fint det går. 

Riv den kokta potatisen. 

Vispa ägg och socker. 

Klicka ner det mjuka smöret och mandeln i smeten under vispning. 

Blanda i den rivna potatisen. 

Häll smeten i en brödform med bakplåtspapper. 

Grädda kakan ca 60 min på 170°C. 

Parfait
Vispa socker och äggulor. 

Rör ner vinbärspurén. 

Vispa grädden lätt och vänd sedan ner den i smeten. 

Plasta en brödform och häll ner smeten. 

Frys i minst 5 timmar.

Vinbärsbladssirap
Koka upp socker med vatten och vinbärsblad.

Mixa sedan och låt sockerlagen reducera tills den tjocknar som en sirap.


Vinbärsbladsmaräng
Vispa äggvita till ett hårt skum.

Tillsätt strösockret och vispa tills sockret löst upp sig.

Vänd ner florsockret med en slickepott.

Tillsätt en nypa salt och smaka upp med vinbärsbladssirapen som vänds ner.

Stryk sedan ut marängen på ett bakplåtspapper och baka av i ugnen på 95°C i 1 timme.

Servering
Skiva kakan och parfaiten.

Lägg en skiva kaka i botten och en skiva parfait på.

Toppa med lite röda vinbär, naturella eller rårörda.

Bryt sedan en stor bit maräng och lägg överst.

Att välja att gå åt det starkare hållet när det är dags för dessert brukar vara det vanliga, här valde vi istället att välja en friskt syrlig pärla från Brekeriet som inte är starkare än 3.5 % ABV. Rips ingår i Brekeriets Vild-serie vilket innebär att den ar lagrats minst 6 månader på ekfat, denna öl har dessutom fått gotta till sig med mängder av röda vinbär vilket binder ihop smakerna i desserten fantastiskt. Surt, sött och surt igen när vinbär, maränger och mandelkaka kontrasterar på bästa sätt. Dessutom färgmatchar dessert och öl!

Leave a Reply