Search
Fermenterarna
Share Tweet Email

Fermenterarna

People of the craft beer world
2019 01 07    22:24
Redaktion

Efter att Anna och Niclas hobby tvingat dem att flytta två gånger tog de steget att starta bryggeriet som under En Öl & Whiskymässa i Göteborg förra året fick en riktig rivstart. Tillsammans är de Fermenterarna, en av 2018 års starkast lysande nykomlingar.

Text & foto Johan Holm

Vilka är Fermenterarna?

ANNA – Det är jag Anna, som utöver bryggeriet jobbar som restaurangchef för restaurangverksamheten på Kosters Trädgårdar där jag tillsammans med ett kooperativ driver verksamheten. Där lagar jag framförallt grön mat i köket men jag bakar också bröd i vårt nybyggda stenugnsbageri och servar gäster på golvet. Jag har sedan barnsben varit intresserad av mat och smak vilket gjort att jag dragit i den riktning jag gjort. När vi började att brygga öl hemma öppnades en ny dörr och intresset för öl, dryckesförädling och smakkombinationer i dryck växer hela tiden.

NICLAS: – Och jag Niclas. 2015 bryggde jag min första öl hemma i en femliterskastrull, en suröl med hallon, blåbär och körsbär. Där blev jag ”hooked” på ölbryggning och har inte tänkt på något annat än det sen dess! Tidigare arbetade jag på lager och klädbutik. Senaste året har jag jobbat på Grebbestad bryggeri.

Hur hamnade ni i Strömstad?

– Annas jobb gjorde att vi valde att flytta till Strömstad, någon annan koppling har vi inte.

Var kommer ert ölintresse ifrån?

ANNA: – Jag har länge varit intresserad av fermentering och förädling av olika slag. Allt från tempeh till mjölksyrade grönsaker och surdegsbröd. Jag gillar verkligen att jobba med det levande, små organismer som man inte ser men som gör så himla mycket i förädlingen av mat och dryck. När vi upptäckte en värld av suröl blev det genast ett intresse. All öl fermenteras ju, men just surölen i dubbel bemärkelse! Det är kul med levande produkter.

Visst var det Dugges Tropic Thunder som fick er att fastna för suröl?

– Yes, Niclas beställde den på en after work för några år sedan, och visste inte att det han beställt var suröl, men blev varse när den smakade surt. Niclas kom hem och sa ”sån här måste vi kunna göra själva” och så var vi igång med hembryggningen som var starten på det hela. Så den första ölen vi bryggde hemma var en suröl, och det blev fler. Vi var tvungna att flytta till en större lägenhet när det blev för många dunkar i den lilla lägenheten då vi orkade inte somna till ”blubblubblub” varje kväll. Men även den visade sig inte räcka till när hobbyn bara växte. Så när vi bestämde oss för att flytta till Strömstad så var vi ju tvungna att göra något åt vårt ”problem”. Lösningen: starta bryggeriet Fermenterarna!

Hur ser rollfördelningen ut?

– Just nu ser fördelningen ut som sådan att vi receptutvecklar och planerar tillsammans. Anna illustrerar och sätter ihop etiketterna och Niclas brygger ölen och sköter inköpen. Vi levererar och åker på mässor och festivaler ihop. Vi hoppas att vi framöver ska kunna ha råd att vara i produktionen tillsammans på heltid utan att behöva ha något annat jobb vid sidan av.

2018 var ju verkligen en riktig kickstart för er, hur skulle ni bäst summera året?

– Året har varit fantastiskt! Vi hade aldrig förväntat oss så bra respons. Från att ha sålt en batch på 200 liter innan En Öl & Whiskymässa i Göteborg i början av april, till att ha öl bokat innan vi ens börjat brygga den. Det hade vi aldrig ens hoppats på!

Vilka har varit höjdpunkterna under året 2018?

– Alla möten vi varit med om, med såväl krögare, konsumenter och kollegor i branschen.

Och vad har den största utmaningen varit hittills?

– Vår största utmaning har varit att kunna tillgodose kunderna som velat köpa, vilket gjort att vi vågat satsa på ett lite större bryggeri.

Ja, nu bygger ni nytt större bryggeri, berätta mer?

NICLAS: – Mellan februari-september förra året bryggde vi cirka 13 000 liter samtidigt som vi båda hade andra jobb. Nu siktar vi på en årsproduktion på minst 50 000 liter. Jag kommer köra bryggeriet på heltid och Anna så mycket som hon kan utöver jobbet på restaurangen. Vi kommer fortsätta att experimentera och leka så att vi kan utvecklas och lära oss mer och hitta spännande och roliga smakkombinationer.

Hur ser era fortsatta framtidsplaner ut?

– Steg ett är att komma igång i nya lokalen med den nya utrustningen. Vi har en del mässor och festivaler som vi kommer att ställa ut på under året. Målet är släpp på System-bolaget till försommaren.

Och både burksläpp och folköl?

– Ja! Målet är att bli mer tillgängliga över lag.

Har ni några förebilder eller bryggerier som inspirerar er?

– Vi inspireras av de som inte håller igen på det goda trots att det kostar att producera. Surt från Brekeriet och humligt från Apex är det som vi helst har på kylning hemma.

Några favoriter från andra bryggerier?

anna: – Oj svårt, finns så mycket bra! Eftersom vi bor i Strömstad har vi Amundsen (reds. anm. som säljs i Systembolagets lokala sortiment i Strömstad) som ”husöl” hemma. När vi beställer så är det främst olika sorters humliga godsaker. Några av de ölen Niclas gillade mest i år är Beerblioteks Better late than never och Wylams Attracting Humans. Några av mina favoriter är Dugges Cinna mon och Apex Single Hop Citra.

Vad inspirerar er till att skapa nya öl?

– Mat är en stor inspirationskälla till vårt skapande eftersom det också grundar sig i att komponera smaker. Vi experimenterar mycket hemma i vårt extremt lilla lägenhetskök och pratar mycket om smaker och hur vi upplever dem. Vi leker och testar oss fram till olika smaker som vi gillar

Har ni några öl- och matfavoriter?

– Vår hemgjorda sushi & någon syrlig lambic eller gueze. En kriek i badkaret med en skål ostbågar är också fint.

Leave a Reply

More articles

Med bakgrund som bryggare på CAP och VD för Villa Källahagen satsade Alli och Victor allt på sitt eget koncept Folk & Friends. En folkölsbar som bäst beskrivs som ett socialt vardagsrum där fyrbenta nästintill är mer välkomna än tvåbenta. Första baren öppnade 2016 och nu är det dags för bar nummer två att slå upp portarna i Hornstull, Stockholm.

På fruktgården Lindheim i Gvarv utanför Telemark är inget sig likt sedan ungefär ett år tillbaka. Möt Ingeborg Lindheim, fruktgårdsägare och bryggare på Lindheim Ølkompani.