Search
Lindheim Ølkompani
Share Tweet Email

Lindheim Ølkompani

People of the craft beer world
2016 11 28    08:46
Redaktion

På fruktgården Lindheim i Gvarv utanför Telemark är inget sig likt sedan ungefär ett år tillbaka. Det var då bryggverket från Oregon blev installerat sedan bryggaren Ingeborg Lindheim själv valt utrustning på plats i USA. Tillsammans med sambon Eivin Eilertsen tog hon över familjegården, som framgångsrikt levererat frukt i många år. Skidresor till USA och en dålig fruktskörd var det som ledde fram till satsningen på öl, något som hittills burit frukt på flera sätt. Möt Ingeborg Lindheim, fruktgårdsägare och bryggare på Lindheim Ølkompani.

Text Pelle Stridh

Ursprungligen publicerad i c/o HOPS #6 – Sensommar 2014

cohops6_lindheim

 

Var kommer ert ölintresse från?

– Vintern 2006 bodde jag och Eivin i usa. Vi råkade komma över en öl som hette Mac & Jacks African Amber, det var vårt första möte med en öl som smakade något utöver det vi varit vana vid. Efter det var vi “hooked”, och de årliga usa-resorna som egentligen var tänkta som skidsemestrar, blev mer och mer ölsemestrar.

Lindheim är ju en fruktgård från början. Hur kommer det sig att ni började brygga öl? 

– Frukt är gott och hälsosamt. Öl är kanske inte lika hälsosamt, men minst lika gott. Efter en katastrofskörd i fruktträdgården 2012, insåg vi att vi måste tänka lite annorlunda för att kunna leva på gårdsdriften, och som de ”beer geeks” vi kommit att bli var ju valet ganska enkelt vad vi skulle satsa på, nämligen – öl.

Vad odlar ni för frukt och bär på gården? 

– Vi odlar äpplen, olika sorters körsbär, plommon, hallon och päron. 

Hur många av era öl innehåller frukt?

– Vi har en ganska lång lista på öl med frukt vid det här laget. En belgisk dubbel med plommon, en saison med körsbär och en mer alkoholsvag saison med hallon. Sen har vi ett flertal vinfat med öl som vi smaksatt med körsbär och en kriek som vi snart ska tillsätta ytterligare körsbär i. Vi har också en spontanjäst kriek som vi ska tillsätta körsbär i om något år och till vintern kommer vi också lansera några mörkare öl smaksatta med körsbär. Men visst, merparten av våra öl innehåller ju ingen frukt alls och då har det blivit många belgiska och amerikanska ölstilar.

Finns det några frukter eller bär som passar extra bra att brygga på? 

– Även om vi använder mycket frukt eller bär i vår brygder så är vi noga med att frukten inte tar över. Doft och smak av frukt eller bär ska alltid ligga i bakgrunden. Sen är det ju självklart så att frukt med mycket syra, som till exempel körsbär, passar väldigt bra i vissa typer av öl. I mörkare öl och speciellt i suröl tillsätter vi i regel frukt eller bär med en högre sötma, då blir det mycket näring till brettanomycesjästen. Äpplen är väl annars det enda vi faktiskt hållit oss borta från att använda i något öl.

Hur har mottagandet av era öl varit i Norge? 

– Det har varit fantastiskt bra. Restaurang- och pubbranschen har blivit väldigt öppna för både nya produkter och producenter faktiskt. Något som vi värdesätter väldigt högt.

Vilka amerikanska bryggerier har ni i ert nätverk efter alla bryggeribesök i USA?

– Vi har ett mycket nära samarbete med The Lost Abbey/Port Brewing/Pizza Port eftersom de har varit våra mentorer sedan vi startade bryggeriet. Vi är även väldigt goda vänner med Edge Brewing i Barcelona, mycket tack vare att ägarna är från San Diego. Sen har vi även gjort en samarbetsbrygd med Breakside Brewery från Portland och nu i augusti har vi precis bryggt en spännande öl tillsammans med Mikkeller och Lervig.

Några fler spännande samarbetsbrygder på gång?

– Vi planerar för en bryggning tillsammans med Pizza Port senare i höst.

Ni tror inte att ölbryggningen kommer ta över nu, efter det positiva mottagandet av era öl?

– Vi kommer alltid att vara en fruktgård. Punkt. Men det är i bryggeriet vi lägger flest planer för framtiden.

Och hur planerar ni då för framtiden, har ni expansionsplaner?

– Nära förestående är en ny flaskanläggning och det är vi mycket glada för. Sen kommer det också bli fler fatprojekt framöver, med spännande öl. Dessvärre har vi inte plats för fler jästankar, men vi gillar ju att vara små vi.

Kommer ni försöka exportera till Sverige?

– Exportera till Sverige? Ja, väldigt gärna! Den som vill kan ringa oss omgående.

Hur ser er bästa öl- och matkombo ut? Hur matchar ni bäst era öl med mat? 

– Själv gillar jag jag Kraftkar, som är Norges bästa blåmögelost, och till den dricker jag vår beskaste ipa, Nacho Libre. Eivin däremot, som inte tycker om mögelost, kokar blåmusslor i vår egen saison.

Några favoriter från andra norska hantverksbryggerier? 

– Oj, vilken svår fråga, det finns ju så mycket gott att välja på nuförtiden men personligen gillar jag Mauritz Hage, en hallon-ale från Voss Bryggeri. Eivin är ett stort fan av Lervig Rye IPA.

Leave a Reply

More articles

På jylländska Bøgedal Bryghus bryggs öl på gammaldags vis, utan vare sig pumpar eller automatiserade bryggverk.

Uppe i bergen i prefekturet Nagano ligger ett av japans första hantverksbryggerier, som brygger sin öl på smältvattnet från en aktiv vulkan.

Hur gör man ungdomsrevolt om man är son till en vinbonde i italienska Piemonte? Enkelt, man ställer fram en flaska industrilager vid middagsbordet.