Search
Malt
Share Tweet Email

Malt

2016 11 30    16:37
Redaktion

När det pratas om malt i ölsammanhang är det i princip alltid kornmalt man syftar på. Korn, som alla sädesslag, är ett frö där varje enskilt korn har potentialen att växa upp till en ny planta. Inuti kornet lagras energi för den växande plantan i form av stärkelse, som är en form av icke-förjäsningsbart socker. Mältning och mäskning handlar i princip bara om att bryta ned stärkelsen till enskilda sockermolekyler som jästen sedan kan omvandla till alkohol. I slutet av mältningen kölnas eller rostas kornet, och det bidrar med en stor del av smaken och färgen som malten ger ölet.

Det finns hundratals olika maltsorter och de varierar i allt mellan smak, rostningsgrad, ursprungsland och tillverkningssätt. Till basmalt räknas huvudsakligen pilsner- och pale ale malt. De aningen mer rostade munchener- och wienermalterna klassas ofta som basmalt, men de är i gränslandet till specialmalt och det är väldigt få öl som bryggs enbart med dessa maltsorter som bas. Karamell-, choklad-, och svartmalt klassas definitivt som specialmalter och de används i små mängder, ofta väl under 25 procent, för att ge smak och färg åt en öl huvudsakligen bryggd på basmalt. Den helt unika rökmalten som kommer från Weyermans mälteri i Bamberg, Tyskland, får sin smak av att den torkas över öppen eld av bokträ. Dess bidrag till Aecht Schlenkerla Rauchbier är omisskännlig.

Pilsnermalt

Maltsort som ger ölen doft och smak av nybakat bröd och spannmål.

Wienermalt

Maltsort som ger ölen doft och smak av nötter.

Münchenermalt

Maltsort som ger ölen doft och smak av kola.

Karamellmalt

Maltsort som ger ölen doft och smak av karamell och en sötma.

Chokladmalt

Maltsort som ger ölen doft och smak av choklad och kaffe.

Svartmalt

Maltsort som ger ölen bittra och brända dofter och smaker.

Leave a Reply