Search
Brekeriet briljerar
Share Tweet Email

Brekeriet briljerar

People of the craft beer world
2016 11 22    15:54
Redaktion

Bröderna Ek har lyckats erövra såväl ölkonnässörer som ölentusiaster med sina djärvt bryggda och kaxigt presenterade pilsner. Här berättar de om hemligheten bakom framgångarna och om nya satsningar. 

Text Jens Skrubbe

Ursprungligen publicerad i c/o HOPS #1

I ett gammalt skånskt brygghus från 1904 står tre bröder och brygger öl som imponerar på hela Sverige. Yngste brodern André är betitlad produktionschef, mellanbrodern Christian är bryggansvarig och äldst i syskonskaran är försäljningschefen Fredrik. Trion kompletterar varandra väl och har blivit sammansvetsade kollegor sedan starten 2010.

– Jag ses nog som den mest utåtriktade och jag får allt som oftast ta marknadsföringsrollen. Christian utvecklar och tar fram nya recept medan Fredrik har hand om ekonomin och planeringen, säger André och tillägger:

– Men alla beslut tas i demokratisk anda.

Under namnet Brekeriet driver bröderna Ek en importverksamhet där de lägger fokus på vallonsk och nordfransk öl men även på tysk Kölsch och en fransk cider. Utöver det så driver de det egna bryggeriet med en grundportfölj bestående av tre olika öl, Saison, Funkstarter och Brillant. Brygderna har på kort tid nått hög renommé bland såväl ölkonnässörer som den ordinära öldrickaren.

Brödernas tre första kommersiella öl hade urpremiär på Stockholm Beer & Whiskey Festival 2012 och samma år invigdes bryggeriet med öppet hus, visningar och provsmakningar. I samma veva började deras öl säljas på de tre geografiskt närmsta Systembolagen.

– Det fungerar väldigt bra att jobba ihop och vi har lika tankar om hur företaget ska drivas framåt och vad vi ska brygga härnäst, säger Fredrik och fortsätter:

– Fördelen med att vara tre är att vi alltid kan rösta i alla frågor vi är oense om och ändå komma till ett beslut.

Allt började för elva år sedan när Christian började brygga öl hemma. Intresset föddes under ett projektarbete som han gjorde på universitetet i Lund. Hans två bröder blev snart invigda i den nya värld som öppnat sig för Christian och de blev snart lika entusiastiska. Under den här tiden bodde alla tre på olika orter i Sverige och öl kom att bli en chans till att träffas och umgås. Redan efter några år föddes tankarna på ett eget bryggeri.

Första steget var att starta importföretag, vilket de gjorde i april 2010. Några månader senare importerades både öl och cider och sedan dess har allt gått fort. Enligt ölrecensionssajten Ratebeer har Brekeriet lanserat 21 olika brygder och att döma av framåtandan och uppfinningsrikedomen kommer det att bli fler.

För närvarande bryggs 260 hektoliter vilket motsvarar 500 liter i veckan. Till hösten kommer det att investeras i två nya jästankar vilket gör att de kan dubbla sin produktion.

– Drömmen är att alla tre ska kunna livnära sig på och jobba heltid med detta, men där är vi inte än. Nu har vi råd med en heltidstjänst som delas mellan André och Fredrik, säger Christian och André fortsätter:

– Tanken är att investeringen ska rendera i ytterligare en tjänst och om allt fortsätter på utstakad väg så siktar vi på att lösa den tredje tjänsten under 2014.

Bröderna avslöjar att det finns planer på att börja lagra öl på ekfat och blanda in nya ovanliga jäststammar.

– All ny öl börjar med en idé som kan komma från något vi läst, druckit eller upplevt. Enas vi om att gå vidare får Christian försöka plocka fram ett recept och på den vägen blir det, berättar André.

Grisette heter den senaste i raden av experimentöl från Brekeriet. Efter att ha smygtestat den på diverse mässor och krogar under våren kommer den att få en kommersiell chans i sommar.

– Beroende på vad det är för öl vi vill utveckla brygger vi olika provbatcher. Är det på experimentstadiet brukar vi göra en-liters-prover men är vi mer säkra gör vi provsatser på 50 liter. Sedan får ölmänniskor och krogar vi litar på prova och utvärdera. Faller det i god jord brygger vi en stor balja, säger Fredrik.

Grisette är en näst intill utdöd öltyp, som likt Brekeriets flaggskepp Saison, är sprungen ur den vallonska öltraditionen. Grisetten var kolgruvearbetarnas öl medan saisonen var böndernas sätt att betala daglönare under skördetiden. Grisetten har fördel i att inte vara så alkoholstark och därför kan den säljas i dagligvaruhandeln.

– Sverige är i behov av god sessionöl. Man ska kunna dricka god och smakrik öl utan att behöva bli berusad. Detta är vår produkt till en suktande och ökande marknad. Vi får se hur den tas emot innan vi beslutar om vi ska fortsätta med den, fortsätter Fredrik.

Inspirationen kommer i mångt och mycket från södra Belgien och norra Frankrike. Det var i de länderna bröderna fann sin nisch efter en ölresa runt Europa.

– Det som skiljer vår öl från andra bryggeriers är att vi jäser alla våra öl med jäststammen Brettanomyces, vilket vi är ensamma om i Sverige. Brettanomyces är en typ av vildjäst som ger ett lantligt, rustikt öl med komplexa fruktiga toner, menar Christian.

Brettanomyces är hemligheten bakom varför belgisk spontanjäst öl smakar så syrligt och torrt. Många bryggerier vill dock inte använda jäststammen alls eftersom den är vild, svår att hantera och lätt infekterar ölet. Brekeriet gör tvärtom och använder den djärvt i allt de brygger.

Utan att låta bittra konstaterar de att det är just bitter och besk öl med mycket humle som fortfarande dominerar marknaden även om en förändringens vind är i antågande.

– Begreppet ”gott öl” är ganska diffust eftersom det är högst personligt. Frågar man oss om hemligheten svarar vi att det är vår jäst. Den ger ölen dess speciella karaktär och det är denna typ av öl som vi älskar att dricka, berättar André.

– Kortfattat så fokuserar vi på jästen och inte på humlen.

Leave a Reply