Search
Now we can it!
Share Tweet Email

Now we can it!

Beer Buzz
2019 01 12    21:49
Redaktion

Text Johan Lenner

Har du tänkt på vilken framfart ölburken har gjort de senaste åren? Burkar har länge varit dominerande bland storsäljarna på Systembolaget och någonstans på vägen blev burkar också associerade med billig öl så till den grad att det i princip inte gick att sälja en hantverksmässigt gjord öl på burk. Nu går trenden nästan åt andra hållet och fortsätter utvecklingen åt samma håll kommer det snart inte gå att sälja en hantverksmässigt gjord öl om den inte är på burk.

Företeelsen är inte alls ny. Redan under 90-talet fanns en handfull nya amerikanska bryggare som tappade sin öl på burk, även om alla gjorde det genom att tappa ölen på burk hos större bryggerier snarare än att ha egen utrustning för det. Oskar Blues började tappa sin öl på burk med egen utrustning i början av 2000-talet och med hyllade öl som Dale’s Pale Ale gav det stor uppmärksamhet åt burkölen. Just Dale’s Pale Ale, tillsammans med Modus Hoperandi från SKA, var också de burköl som öppnade svenskarnas ögon för burköl när de letade sig in på Systembolagets hyllor i slutet av 2012 och början av 2013. Vid det laget hade burken redan slagit stort i USA och även de största och mest etablerade bryggerierna, så som Sierra Nevada, hade börjat skaffa sig utrustning för burktappning.

Burken har många fördelar över flaskan som ölförpackning, både vad gäller att bevara ölets kvalitet och att bevara vår miljö. Mindre syreinsläpp och ett totalt skydd mot solljus ger bättre förutsättningar för ölet. Då burken är lättare och mer platseffektiv än flaskor blir transporterna effektivare och det krävs dessutom mindre energi för att göra en ny burk av återvunnet material jämfört med en glasflaska.

Som bryggeri behöver man inte nödvändigtvis ha en egen utrustning för att kunna tappa sin öl på burk på plats i bryggeriet. I takt med att burkarnas popularitet har ökat har också en marknad för mobila burktappningsmaskiner växt fram, det vill säga att ett företag äger utrustning för burktappning och lastar det på en lastbil och åker runt till bryggerier för tappning på plats. I Sverige har vi CanMan som är mer eller mindre ensamma på marknaden att erbjuda denna tjänst. Burktappningsutrustningen kommer till ölen, istället för att ölen ska åka till burktappningsutrustningen. Det här har varit en bidragande orsak till att många mindre bryggerier har kunnat haka på burktrenden och tappa sin öl på burk.

I USA är det också trendigt med så kallade crowlers. På många barer och bryggerier kan man köpa fatöl att ta med sig hem, som då fylls på en stor glasflaska som kallas growler. En crowler är förstås brukvarianten av denna företeelse, alltså att man fyller upp en stor burk, ofta omkring en liter, med fatöl och tar med hem.

I Sverige är growlers och crowlers bara lagligt för folköl, lättöl och alkoholfri öl men det hindrar inte entusiasterna att införa dessa möjligheter. Growlerfyllning av folköl finns redan på några barer och bryggerier runtom i landet och nu är Malmö Brewing och folkölsbutiken Bottl3.5hop, på Södermalm i Stockholm, på väg att bli de första att även erbjuda crowlerfyllning.

För vanliga burkar är däremot trendenlångt gången och allt ifrån små och nischade bryggerier som Tempel till stora och väletablerade bryggerier som Oppigårds har skaffat sig egna burklinor. Lyfter man blicken och ser på den internationella ölscenen är burkar i majoritet bland de mest hajpade ölen just nu. Trillium, Tree House, Other Half, Cloudwater och Mikkeller är bara en handfull av alla som jobbar med burk.

Vi tror att den nu pågående trenden för mer burkar egentligen inte är någon trend, vilket antyder att det är något övergående, utan snarare att det är ett tidigt skede av en rörelse mot att burk blir den vanligaste förpackningstypen även bland små och medelstora bryggerier.

Leave a Reply

More articles

Alla bryggerier försöker profilera sig och vara unika i den skummande maltfloden. Genom förpackningarna kämpar de om att skapa en lockande produkt som syns i hyllorna. Men hur tänker bryggarna? Och, kan det verkligen vara riskabelt att dricka öl ur burk?

Centennial IPA från Founders Brewing Co. kommer visa dig att burköl också är finöl.