Search
Tack och hej 2010-talet!
Share Tweet Email

Tack och hej 2010-talet!

Ledare
2019 12 18    11:17
Redaktion

När detta nummer släpps är det bara veckor kvar på det här decenniet, ett årtioende som har präglats allt mer av polarisering. Allt är svart eller vitt, på eller av. Som brittiska The Guardians helgbilaga sammanfattade 10-talet i slutet av november – ”Divided we stand. 2010s, the decade that left no room for shades of grey.”

Omslaget på brittiska The Guardians helgmagasin i slutet av november.

Om man ska tro evolutionen så borde väl varje generation få större och bättre förmågor än tidigare generation, vi borde väl bli mer utvecklade i hjärnan? Men det är som att vi inte kan se nyanser längre, det där som är mellan svart och vitt, alla de miljontals gråa nyanser som placerar dina tankar och åsikter någonstans mittimellan beroende på vad du själv har med dig i bagaget i form av livserfarenheter är som bortblåsta, åsiktskartan har blivit en hal pyramid som gör att du antingen glider ner på ena eller andra sidan. Att låta hjärnan få jobba aktivt och plocka in fler tankar innan åsiktsgroddan hoppar ur munnen, det hoppas jag blir vanligare nästkommande 10 år. Våga ändra uppfattning, det kan vara en rätt befriande känsla.

Plocka in mer fakta när beslut ska tas, gör undantag om det är så att det möjliggör utveckling. Se på beslutsfattarna i Göteborg som har stängt igen inte bara tap rooms utan även folkölbutiken Fölk för att lagen tolkas på eller av. Gör undantag från regler och lagar där ni motiverar varför det görs, och om det inte fungerar i praktiken ja dra då tillbaka. Trail and error!

Är du oberoende?
Numrets tema är oberoende så jag vill därför passa på och ställa frågan till dig. Alkohol ställer till så otroligt mycket skit i samhället och det är ibland en kamp i skallen över att göra ett magasin som hyllar och lyfter produkter med alkohol. Hur mycket vi än tycker om juiciga New-England-ipor och maxade imperial stouts så innehåller de en hel del alkohol. Jag vill på inget sätt vara en moralpolis, jag vill bara att vi ska kunna fortsätta dela vårt stora intresse för öl och den fantastiska värld som tillhör. Så med det sagt, tänk på hur du dricker, skippa återställaren och låt din kropp få en vit månad då och då.

Och samtidigt – var konsekventa – sluta upp med dubbelmoralen. Att med folkhälsan som argument stänga igen småbryggeriers pubverksamhet med ena handen och samtidigt släppa igenom 6,90-öl för att stoppa gränshandeln med den andra (Ja, jag vet det är inte samma beslutande organ, kommun och riks.) för folkhälsan skull! Att lansera pissöl till småpengar för att sälja alkohol billigt, (ölen kommer väl knappast att kunna kallas för öl ens) och samtidigt jobba emot förslag som gårdsförsäljning som ett komplement till Systembolaget. Eller att inte kunna erbjuda små bryggerier den differentierade ölskatt som skulle möjliggöra så många arbetstillfällen och skatteintäkter i form av inkomstskatt. Det är endast Italien och Sverige som inte gör det inom EU.

Låt 2000 talets 20-tal bli ett mer nyanserat och tolerant årtionde. Och till alla fantastiska bryggare – fortsätt göra det ni gör bäst för det gör ni jävligt bra!

Leave a Reply