Maybe he’s born with it?
Belgisk blonde | ABV: 5,8% |
Vi fortsätter på den inslagna banan med ganska enkla recept som förlitar sig på process snarare än ingredienser. Belgisk blonde är en ofta förbisedd ölstil som hamnar lite i skuggan av sina mer exotiska kusiner saison och trippel. Men det kan vara lärorikt att brygga öl som inte bara handlar om malt och humle ibland. Belgisk blonde bör ha ett visst inslag av belgisk jäst, men inte för mycket. Utmaningen med denna öl är att använda belgisk jäst, men att lyckas hålla den i schack. Den här ölen ska inte vara en fenolisk soppa eller esterbomb, utan snarare en balanserad och lättdrucken ale med ett lätt inslag av belgisk jäst. Knepet är att använda mycket jäst (gör en rejäl förkultur på två–tre liter), syresätt vörten ordentligt och jäs svalt. Valet av jäststam är avgörande för ölens karaktär och det går bra att experimentera fritt med andra belgiska stammar. I receptet rekommenderas Duvels eller Westmalles jäst eftersom de, under rätt förutsättningar, ger lagom mängd estrar för att hålla saker intressant utan att spåra ut helt och hållet. |
OG: 1,054 FG: 1,011 IBU: 21 |
Type | Percentage (%) | Amount (kg) |
---|---|---|
Pilsnermalt | 90 | 5.65 |
Biscuit malt | 10 | 0.63 |
Type | Temperature (°C) | Time (min) |
---|---|---|
Försockringsrast | 64 | 60 |
Type | Alpha acid (%) | Amount (g) | Cooking time (min) | IBU |
---|---|---|---|---|
Styrian Golding | 5 | 40 | 90 | 19 |
Styrian Golding | 5 | 15 | 10 | 2 |
Primärjäsning: 5 dagar vid 18°C
Sekundärjäsning: 2 veckor vid 18°C
Buteljering: Kolsyra till 2,7 volymer CO2 (184 gram socker för 25 liter öl om du flaskjäser)