Search
Maybe he’s born with it?
Share Tweet Email

Maybe he’s born with it?

2016 11 10   19:30
Belgisk blonde ABV: 5,8%

Vi fortsätter på den inslagna banan med ganska enkla recept som förlitar sig på process snarare än ingredienser. Belgisk blonde är en ofta förbisedd ölstil som hamnar lite i skuggan av sina mer exotiska kusiner saison och trippel. Men det kan vara lärorikt att brygga öl som inte bara handlar om malt och humle ibland. Belgisk blonde bör ha ett visst inslag av belgisk jäst, men inte för mycket. Utmaningen med denna öl är att använda belgisk jäst, men att lyckas hålla den i schack. Den här ölen ska inte vara en fenolisk soppa eller esterbomb, utan snarare en balanserad och lättdrucken ale med ett lätt inslag av belgisk jäst. Knepet är att använda mycket jäst (gör en rejäl förkultur på två–tre liter), syresätt vörten ordentligt och jäs svalt. Valet av jäststam är avgörande för ölens karaktär och det går bra att experimentera fritt med andra belgiska stammar. I receptet rekommenderas Duvels eller Westmalles jäst eftersom de, under rätt förutsättningar, ger lagom mängd estrar för att hålla saker intressant utan att spåra ut helt och hållet.

OG: 1,054
FG: 1,011
IBU: 21
Malt
Type Percentage (%) Amount (kg)
Pilsnermalt 90 5.65
Biscuit malt 10 0.63
Mash schedule
Type Temperature (°C) Time (min)
Försockringsrast 64 60
Hops
Type Alpha acid (%) Amount (g) Cooking time (min) IBU
Styrian Golding 5 40 90 19
Styrian Golding 5 15 10 2
Yeast
Wyeast 1388 / WLP570 (Duvel) eller Wyeast 3787 /WLP 530 (Westmalle)

Primärjäsning: 5 dagar vid 18°C
Sekundärjäsning: 2 veckor vid 18°C

Buteljering: Kolsyra till 2,7 volymer CO2 (184 gram socker för 25 liter öl om du flaskjäser)

Leave a Reply