Search
Love in a canoe
Share Tweet Email

Love in a canoe

2016 11 10   19:10
Internationell lager ABV: 4,2%

Detta recept på internationell lager passar lika bra efter gräsklippning som till amorösa kanotutflykter i sommarvärmen. Andelen råfrukt är satt till tjugo relativt restriktiva procent. Vill du ha en mer lättdrucken öl så kan andelen råfrukt ökas till det dubbla, men då kan det vara värt att byta till en sexradig basmalt och förlänga mäsktiden. Om du inte får tag på puffat/torrefierat ris så kommer du behöva förkoka riset, en så kallad ”adjunct mash”. Den största utmaningen med denna öl är att kontrollera jäsningen, använd en gigantisk jästgiva – gärna från några liter förkultur och syresätt noggrant. Jästemperaturen under de första dygnen är viktigast, och slarva inte med diacetylrasten.

OG: 1,040
FG: 1,009
IBU: 13
Malt
Type Percentage (%) Amount (kg)
Enzymatisk kornmalt 80 3.53
Flaked torrefied rice 20 0.88
Mash schedule
Type Temperature (°C) Time (min)
Försockringsrast 66 60
Hops
Type Alpha acid (%) Amount (g) Cooking time (min) IBU
Magnum 12 10 90 13
Yeast
WLP840 / Wyeast 2007 (Budweiser)

Primärjäsning: 2 veckor vid 10°C, eventuellt kan temperaturen höjas någon grad mot slutet.

Sekundärjäsning: 4 veckor vid 4°C

Buteljering: Kolsyra till 2,8 volymer CO2 (195 gram socker för 25 liter öl om du flaskjäser)

Leave a Reply