Search
Essingen Pride
Share Tweet Email

Essingen Pride

2016 11 10   19:23
Premium bitter ABV: 3,7%

Premium Bitter är en enkel stil att lyckas med, men för ett autentiskt resultat är det viktigt att använda engelska ingredienser. Maltsorten Maris Otter är ett bra val som ger en rik och fyllig maltsmak. Kombinerat med en ganska generös andel karamellmalt blir resultatet en härligt kopparfärgad öl med toner av kola och knäck. Engelsk humle ger en örtig och blommig arom utan de citrustoner som är karaktäristiska för amerikanska sorter. Jästen kommer från anrika Fullers i London och kommer lämna en hel del restsötma i ölen vilket ger en behaglig fyllighet trots den låga alkoholhalten. Det kan vara en bra idé att tillsätta några gram kalciumsulfat till bryggvattnet för att accentuera beskan en aning och balansera maltigheten i ölen.

OG: 1,040
FG: 1,013
IBU: 25
Malt
Type Percentage (%) Amount (kg)
Maris Otter malt 90 4.00
Medium Crystal 10 0.44
Mash schedule
Type Temperature (°C) Time (min)
Försockringsrast 66 60
Hops
Type Alpha acid (%) Amount (g) Cooking time (min) IBU
East Kent Goldings 5 40 60 20
East Kent Goldings 5 15 60 40
East Kent Goldings 5 25 0 0
Yeast
Wyeast 1968 / WLP002 (Fullers)

Primärjäsning: 5 dagar vid 18°C
Sekundärjäsning: 1 vecka vid 18°C

Buteljering: Kolsyra till 2,0 volymer CO2 (114 gram socker för 25 liter öl om du flaskjäser)

Leave a Reply