Search
Mikael Dugge Engström och Ida Engström
Share Tweet Email

Mikael Dugge Engström och Ida Engström

People of the craft beer world
2016 11 25    15:39
Redaktion

För åtta år sedan startade Mikael Dugge Engström Dugges bryggeri i Mölndal, strax utanför Göteborg. Även dottern Ida blev intresserad av den skummande brygden och startade, tillsammans med sambon Peter Robertsson, fantombryggeriet Electric Nurse.

Text Robert Lagerström   Foto Anders Nicander

Urpsrungligen publicerad i c/o HOPS #2

 

Vilka smaker associerar ni med hösten?

Ida: ”Vilt, svamp och mustigare aromer. Jag vill gärna dricka någon ale i brittisk stil. Svart IPA går också bra och imperial stout är en favorit.”

Mikael: ”Till maten fungerar det brittiska med karamellmalt, lite restsötma och mustigare toner. Jag dricker även mer svart, stout och porter.”

Producerar ni några höstorienterade brygder?

Mikael: ”För två år sedan sålde Systemet Dugges ale- och porterbryggeris Höstbrygd, en mustig och lättdrucken ale som var suverän till vilt och svamp. Vi var grymt nöjda med den men har inte fått någon förfrågan om att göra mer. Det hade jag gärna gjort.”

Vad gör ni just nu?

Ida: ”Vi exporterar Electric nurse DIPA till det norska Vinmonopolet, har skaffat en ny bryggmaskin på 50 liter och ska göra en kul öl för All In Beer Fest i november. Vi brygger dessutom en massa Pale Ale som blivit populär på Systemet.”.

Mikael: ”Vår Hop Black och Oktoberdunkel har nyligen börjat säljas på Systemet så vi brygger för fullt. Vi gör liksom förra året 6 000 liter julöl till den norska bryggpuben Schous kjelleren.”

Försöker ni få in fler öl i Systembolagets sortiment?

Mikael: ”Nyligen lämnade vi på Dugges ale- och porterbryggeri ifrån oss 17 offerter inför Systemets marssläpp och påskölsutbudet.”

Ida: ”Från Electric nurse har vi skickat tolv offerter till samma släpp. Det är utvecklande att göra en öl som någon annan begär. En utmaning.”

Hur känns det att vara konkurrenter i ölbranschen?

Mikael: ”Vi ser det inte på det sättet. Många tror att konkurrensen är stenhård nu när det kommit så många bryggerier, men det är inte så. Vi tar inte andelar från varandra utan samarbetar i stället”.

Ida: ”Bara i lilla Göteborg finns det en positiv känsla och ett gott samarbete. Electric nurse brygger till exempel ölen hos Dugges. Småbryggerivärlden är en rolig plats att vara på.”.

Vad innebär Oktoberfest för er?

Mikael: ”Stora tyskar med enliterskrus, jättelika tält och massor av öl. Själv har jag aldrig åkt ned, det är inte min grej, men öltyperna har man ju druckit. Därför gick det bra att göra vår nya Oktoberdunkel”.

Ida: ”Min sambo Peter och jag ska faktiskt åka till Tyskland nu i oktober. Det blir lite research. Vi har inte svarat på Systemets offert om oktoberöl men får kanske lite input och gör det i framtiden.”

Hur skulle ni beskriva den svenska ölscenen?

Mikael: ”De senaste tre åren har inneburit en explosion av nya kunder. Svensken är oerhört ölintresserad. Tidigare var det mest analyserande ölnördar som var intresserade. Gemene man idag dricker inte öl på det sättet men testar gärna nya sorter. Det har helt enkelt hänt otroligt mycket på den här tiden.”

Hur mycket skulle ni vilja växa?

Ida: ”Vi vill inte ha ett eget stort bryggeri, ingen industri men vi växer gärna om vi hittar tillverkare med kapacitet för licensbryggning.”

Mikael: ”Dugges ale- och porterbryggeri har flyttat till Landvetter utanför Göteborg och ökat kapaciteten från 1 500 till 8 000 hektoliter per år. Nu lär vi oss att brygga på nytt, använder en ny teknik för torrhumling och bygger fortfarande upp en kunskapsbas. Här finns hur mycket plats som helst för att växa men det får inte ske på bekostnad av kvaliteten.”

Vilka öl från Dugges och Electric nurse kan vi dricka framöver?

Ida: ”I Systembolagets julölsläpp kommer vår Christmas Ale och portern Underbar jul.”

Mikael: ”Från Dugges kommer Juldricka, Jullager och Christmas Idjit. Jag har riktigt många recept i skallen på öl som jag vill prova. Men hinner inte göra dem.”

Leave a Reply

More articles

Göteborgarna på Dugges har laddat tungt när de idag och imorgon tar över Lådan för bryggeriets största tap take over hittills. 22 öl på fat!