Search
Jessica Heidrich
Share Tweet Email

Jessica Heidrich

People of the craft beer world
2016 11 25    15:07
Redaktion

Jessica Heidrich är bryggaren bakom ölmärket S:t Eriks bryggeri och en av ölbranschens starkaste profiler.

Ursprungligen publicerad i c/o HOPS #1

 

Text Jonas Lundgren

 

Du titulerar dig “flying beearmaker” vad innebär det?  

– Termen var något som jag lånade från vinvärldens Flying Winemakers och använde när jag började på S:t Eriks. Jag skapade mina ölrecept efter eget huvud men bryggde ölet på Slottskällans Bryggeri i Uppsala. Ett givande och tagande som gynnade båda parter, såväl ekonomiskt som utvecklings och kunskapsmässigt. Numera samäger vi ett bryggeri med Sigtuna och min titel är Head Brewer.

Vad gör du om fyra år?

– Om fyra år jobbar jag nog fortfarande med S:t Eriks, det är så starkt förknippat med mig. Det vore kul med ett helt eget bryggeri men fördelarna med S:t Eriks är många. Jag vill kunna jobba mindre och tjäna mer, ett eget bryggeri skulle innebära det omvända.

Du fick nyligen ett utbildningsstipendium av nätverket Pink Boot Society. Vad innebär det?

– Att jag vid sidan av mitt bryggarjobb går en högt rankad utbildning som går ner på djupet i ölbryggningen. Efter bara några veckor hade jag en lång lista med kvalitetshöjande åtgärder att implementera i bryggeriet.

Har du användning av att vara utbildad mikrobiolog?

– Massor! Att hålla koll på mikrobiologin och biokemin är det viktigaste för att göra bra öl. Vi har byggt upp ett avancerat bryggerilabb för att kunna kvalitetssäkra våra produkter genom tester och analyser på både öl och utrustning. Med min bakgrund jobbar jag självklart också i labbet.

Kan du koppla bort bryggartänket i sommar?

–När man jobbar med sin hobby är det svårt att dra gränsen mellan jobb och fritid. Även på semestern blir det svårt att stänga av. Dyker det upp en idé i huvudet är det bara att skriva ner den, oavsett om jag står i bryggeriet eller ligger på stranden i Thailand. En golfrunda är enda tillfället då jag stänger av det helt, då tänker jag bara på golf.

Vad dricker du helst för öl efter en golfrunda?

– Efter golf är jag alltid uttorkad så en låg alkoholhalt är ett måste. S:t Eriks Pale Ale på 4,5 procent är perfekt för den kan jag ta två av. På en ölfestival gav en gäst mig ett smakprov på S:t Eriks Enbär blandad 50/50 med tonic. Det var som en lightversion av en Gin och tonic. Otroligt läskande och med låg alkoholhalt. Perfekt efter en golfrunda!

Drömsemester?

– Det enkla svaret vore usa, men vid närmare eftertanke säger jag att åka mellan olika bryggerier i Australien för lite hardcore Flying Beermaking. Australien tillfredsställer alla mina stora intressen – öl, dykning, mat, golf och vin.

Hur blev du är intresserad av mat och dryck?

– Det är min familjs fel! Pappa är kock och matupplevelser har alltid stått i centrum i vår familj. Det lustiga är att ingen annan i familjen dricker öl. Jag drack inte alls under studietiden men ville ha något att bjuda kompisarna på. Jag fick syn på en ölsats och tog chansen att göra något som då var ganska annorlunda. Polarna tyckte det blev bra och peppade mig att brygga mer.

Idag har du har en ölserie tillsammans med kocken Mathias Dahlgren. Vad gör dessa öl speciella?

– Mathias har en fantastisk fantasi och smaksäkerhet och tänker kring öl med en kockapproach istället för min bryggarapproach. Det gör att jag måste snäppa upp mig och tänka i nya banor. Varje öl är gjord för att passa in i hans matlagningsfilosofi och i ett tema på hans restaurang. Detta tillsammans med de svenska smakerna vi arbetar med gör ölen speciella.

Som både bryggare och sommelier, hur ser du på öl som måltidsdryck?

– Öl är så otroligt tacksamt att jobba med som måltidsdryck, särskilt sedan utbudet i Sverige har exploderat. Det är svårt att göra en dålig kombination med öl och mat, vilket däremot är lätt hänt med vin. En bra kombo mellan vin och mat kräver mycket mer kunskap hos den som ska kombinera.

 Vad lägger du helst på grillen och vad dricker du till?

– Det mesta hamnar på gallret, allt från knyten med svamp och grönsaker till kött. Jag väljer hellre en mindre köttbit med bättre kvalite. Jag grillar även efterrätter, t ex halstrad brownie som serveras med lite vaniljglass. Att laga en trerätters på grillen är inga problem. Oftast dricks det öl under själva grillningen och sedan vin till maten.

Leave a Reply