Oxhjärta
med pepparrot- och sherryvinägergrädde och betor
Ingredienser
- 1 oxhjärta, trimmat från alla senor och hinnor och skivat tunt
- 6 msk olivolja
- 200 g primörbetor, gulbetor och/eller rödbetor
- 50 g skalad pepparrot
- 5 msk sherryvinäger
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 bunt vattenkrasse
- salt och nymalen svartpeppar
- Marinera oxhjärtat i olivolja, salt, nymalen peppar, 2 msk sherryvinäger och 4 msk olivolja. Ställ åt sidan.
- Koka betorna till genomkokta, låt svalna i kokvattnet och skala. Halvera. Salta, peppra och ringla över 2 msk olivolja.
- Riv pepparroten, blanda med resterande vinäger och låt stå och dra i 10 minuter. Tillsätt grädden och rör ihop. Smaka av.
- Värm en grill eller grillpanna. Grilla hjärtat på ena sidan i ungefär en minut, lägg i en bunke och tillsätt betorna, rör om.
- Lägg en lite bukett med vattenkrasse på varje tallrik, lägg hjärta och betor på en hög och servera med en klick pepparrotsgrädde.
Ölrekommendationer
Maltigheten i ölet kommer till sin rätt med de påtagliga grillsmakerna. En balanserad beska och bra kolsyra fräschar upp mellan tuggorna och ölets påtagliga fruktighet passar väldigt bra med pepparroten och sötman från betorna.