Chicken tikka masala
Ingredienser
- 600 g ekologiskt kycklingbröst
- 2 msk spiskummin
- 2 msk paprikapulver
- 1,5 msk korianderfrön
- 1,5 tsk gurkmeja
- 1 tsk cayennepeppar
- 10 rivna vitlöksklyftor
- 3 msk färsk riven ingefära
- 3,5 dl yoghurt
- 1,5 dl färskpressad juice från citron
- Salt
- 3 msk smör eller ghee
- 1 stor lök, tunt skivad
- 1 burk krossade tomater
- 1 kruka hackad koriander
- 1,5 dl grädde
- Tärna upp kycklingen i 1,5 cm stora kuber och lägg i en skål.
- Blanda samman spiskummin, paprikapulver, korianderfrön, gurkmeja och cayennepeppar.
- Spara 3 msk av kryddblandningen.
- Resten blandar du med 7 av vitlöksklyftorna, ingefäran, yoghurten, salt och 1 dl citronjuice. Häll marinaden över kycklingbitarna och massera in med händerna.
- Täck över skålen och ställ i kylskåpet i minst 4 timmar, rör om då och då.
- Fräs lök, resterande vitlök och ingefära i smör tills de blivit gyllene.
- Blanda i den sparade kryddblandningen, tillsätt vatten och låt den koka tills det blir som en kryddpasta.
- Tillsätt de krossade tomaterna och mixa samman allt med stavmixer.
- Grilla eller stek kycklingbitarna tills de fått färg och lägg i grytan.
- Blanda i grädden och den resterande citronjuicen och låt koka tills kycklingen är genomkokt.
- Servera med ris, bröd och raita.
Så här bra blir det när det blir som bäst. Maträtten i sig lägger sig som bomull i magen och lämnar ingen oberörd. Kardemumman och citrustonerna från korianderfröna skapar en perfekt smakbild tillsammans med Epic Brewings Armageddon IPA. De fruktiga tonerna i både maträtt och öl förstärks och tar helheten till nya höjder. En smakkombination utöver det vanliga.