Search
Alkohol
Share Tweet Email

Alkohol

2016 11 30    16:07
Redaktion

Alkohol heter egentligen etanol och har den kemiska formeln C2H5OH. Alkohol i öl skapas under jäsningen. Jäsningsprocessen delas ofta in i två delar, primär– och sekundärjäsning. Under primärjäsningen omvandlas upp till 90 procent av det tillgängliga sockret till alkohol. Primärjäsningsfasen går relativt fort. I princip är ölet klart att dricka efter ungefär en vecka men för de flesta konsumenter smakar det inte som öl ännu. Under sekundärjäsningen sker väldigt lite alkoholproduktion, men smakutvecklingen är desto större.

Att mäta den faktiska alkoholhalten i öl är ganska lätt men det kräver en gaskromatograf, ebuillimeter eller spektrofotometer för tiotusentals kronor. Därför nöjer sig hembryggare med att använda en formel som utgår från skillnaden mellan stamvörtsstyrkan och restextraktet. Som alla andra formler är denna en teoretisk beräkning baserad på empiriska data. Den stämmer alltså väldigt bra för de flesta öl, men till syvende och sist så är det ju bara en gissning. Det enda sättet att veta hur mycket alkohol ölen faktiskt innehåller är att skicka den till ett laboratorium.

Leave a Reply