Search
Corona vs. världen
Share Tweet Email

Corona vs. världen

Beer Buzz
2020 08 05    23:15
Redaktion

Viruset SARS-CoV-2 lämnar inte bara sjukdomen Covid-19 efter sig utan har ställt en hel värld på sin spets, och hur världen ser ut på andra sidan detta är svårt att sia om. Därför väljer vi att inte skriva någonting större just nu utan har istället samlat ihop bilder och tankar som får fungera som en minnesbok från från våren 2020.

Foton ovan: Jann Lipka.

Svenska regeringen har låtit barer, restauranger och caféer hålla öppet under pandemin, men med strikta regler. Här nedan kan ni läsa Oliver Twist-krögaren Jugge Hasselqvists tankar om det som pågår.

Ingen bransch är mer reglerad än vår. Och vi är väldigt bra på det vi gör, och då menar jag inte vår kärnverksamhet utan att vi redan 7 dagar i veckan agerar poliser åt vuxna människor, alltid med oss själva som ytterst ansvariga.

Livet i gelé. Så kan man väl sammanfatta det som pågår i krogvärlden under corona-tider. Vi får ha öppet, men våra gäster är mer eller mindre tillsagda att inte besöka oss. Givetvis en självklarhet att lyssna på Tegnell & Co när det gäller viruset, men sen då? Ingen bransch är mer reglerad än restaurangbranschen, och vi är väldigt bra på det vi gör, och då menar jag inte vår kärnverksamhet, utan att vi redan 7 dagar i veckan agerar poliser åt vuxna människor, alltid med oss själva som ytterst ansvariga. Ganska snabbt bröstade både inrikes- och statsminister upp sig med lokala politiker och utnämnde krogen som djävulen själv. Till och med angiveri uppmuntrades av våra ansvariga politiker! I min värld, när det här är över ska samtliga inblandade i det för evigt portas från landets krogar, så jävla illa är det.

Mer eller mindre över en natt dog det, med följd att personal sägs upp. Finns inga gäster finns ingen verksamhet. Men visst, vi får ju ha öppet, ska vi inte vara nöjda med det? Nej, i det självklara fallet att lyssna på Folkhälsomyndigheten så ska man i alla andra sammanhang lyssna på de som kan sitt där. Vi försöker rädda våra företag, våra jobb, och därmed bland annat fortsatta bidra med skatteintäkter som det här landet lär komma att behöva. Nu är vi även avståndspoliser, där även om vi till punkt och pricka följer de rekommendationer som finns fortfarande riskerar att stängas ned vid kontroll. Allt beroende på vad våra gäster kan tänkas hitta på, och de som skiter i vad vi säger går fria. Hur svårt kan vara säger pöbeln främst på sociala medier, faktiskt rätt knepigt. Med 80 % i tappade gäster trimmar man antal personal, fortfarande med ambitionen att ge service och en trevlig upplevelse. Och om det då dyker upp ett antal gäster som skiter i vad vi säger, vad gör man då?

Sen kan vi även debattera om hur lång en arm är, varför är bordsservering bättre en organiserad barservering, varför ska vår personal inte bara vara avståndspolis för i huvudsak nyktra vuxna människor men rakt av utsättas för möjlig smitta?

Vår branschorganisation Visita har kört total struts i allt detta, de kan också skämmas rejält.

Nu försöker vi och alla kollegor rädda det som räddas kan, men när det här är över då jävlar ska de hängas ut som skött detta fullständigt inkompetent, var så säker. Så kära kollegor, håll ut det vänder. Och ni kära gäster som fattat och fortsätter stötta oss, vi är evigt tacksamma.

– Jugge Hasselqvist


Citatet kommer från en artikel av Carl Petersson Moberg i Göteborgs-Posten den 8 maj 2020. Hakets Cattis Ledius förklarar där vikten av att stötta sina lokala bryggerier. På grund av omsättningsras väljer vissa pubar att inte längre köpa småskaligt producerad öl i samma utsträckning som tidigare utan väljer istället att sälja öl från makrobryggerierna där marginalerna är bättre.

Haket-ägaren Cattis Ledius uppmaning – “Vi måste rädda Göteborgsbryggerierna”

Med en restaurangbransch på knä och exporten borta är situationen kritisk för Göteborgs bryggerier. Nu uppmanar baren Haket stadens krögare att börja sälja lokal öl.

– När den här skiten är klar vill vi ha våra vänner kvar. De störtblöder nu, säger ägaren Cattis Ledius.

Sedan coronapandemin har hennes mantra varit tydligt. “Köp lokalt”.

För tillfället säljer Haket enbart lokala öl. Vanligtvis brukar de sälja öl från Frankrike och Spanien. Eller Från Skåne och Stockholm. Men de får klara sig själva nu säger Cattis Ledius.

– Vi kan inte ha en tjeckisk som stor stark nu. Vi måste tänka som i Tyskland. Bor du i Bamberg dricker du bärs från Bamberg. Bor du i München dricker du öl därifrån. Vi får vara lokalpatriotiska.

Haket har länge haft en uppbyggd kontakt med flera av bryggerierna i Göteborg. Nu är den tätare än någonsin. Cattis Ledius hör kontinuerligt av sig och försöker ta reda på vem som har det svårast. Den som “blöder mest” för tillfället får en kran eller hyllplats.

Men det är inte utan konsekvenser. Hittills har hon fått slänga ut fyra fat som inte sålt tillräckligt och till slut blivit dåliga. Något som annars aldrig händer.

Även den öl som inte hinner bli dålig påverkas när den nu får stå längre än den brukar. Eftersom krogen huserar en del finsmakare har hon behövt förklara situationen.

– Jag har sagt till gästerna. Ni kommer att få dricka gammal öl, ni kommer att få betala fullpris och ni ska va jävligt tacksamma. Sen om ni vill checka in den i en app sätter ni inte betyg just nu. Det har de lyssnat på.

Cattis Ledius hälsar en stammis välkommen innan hon fortsätter. Hon fattar att många av hennes kollegor i branschen har det tufft. Ändå önskar hon mer av dem. För hennes oro ligger främst hos bryggarna. Eller vännerna som hon kallar dem.

– Jag tänker hela tiden, vem är jag att svika våra vänner nu? De har sett till att jag fyller bygget en regnig bajstorsdag före löning. Nu är det vår tur att betala tillbaka.

Leave a Reply