Search
Bedarö bitter – en svensk klassiker
Share Tweet Email

Bedarö bitter – en svensk klassiker

Beer portrait
2014 08 30    00:30
Redaktion

Med en färg som drar åt mörk bärnsten, ett härligt vitt skum, en fruktig doft och en smak som påminner om karamell och torkad frukt är det här en öl som under årens lopp hittat sin väg till många svenska hjärtan. Att den idag kan betraktas som en svensk klassiker i det allt större utbudet av hantverksöl gör den kanske ännu mer uppskattad.

Text Pelle Stridh

Ursprungligen publicerad i c/o HOPS #6 – Sensommar 2014

Bedarö Bitter var faktiskt den första öl som Nynäshamns Ångbryggeri bryggde kommersiellt. När bryggeriet fick klartecken att starta sin produktion i juli 1997, var det just denna öl som man bryggde allra först. Målsättning då, var att man skulle visa upp ölen för provsmakning under en hamnfest i Nynäshamn senare samma sommar. Trots att mottagandet på nyss nämnda festival blev svalt så är ölet idag deras mest säljande produkt.

En svensk hantverksöl som funnits i ganska prick 17 år har självklart hittat sin plats hos många av helt olika anledningar. Vissa köper den säkert av gammal hävd och vana medan andra köper den för att den är så balanserad och enkel att ta till sig. Som namnet antyder så förväntar man sig att det är en öl av ölstilen bitter. Men som man säger, kärt barn har många namn, och det verkar som att just Bedarö Bitter hamnar under flera olika epitet beroende på vem man frågar. Kanske är det den amerikanska humlen som får vissa att tycka att det mer rör sig om en amerikansk pale ale.

Alla namn på ölen från Nynäshamns Ångbryggeri hämtas från olika platser i den omkringliggande skärgården. Namnet Bedarö Bitter har ölet fått efter ön Bedarö som ligger rakt utanför hamnen i Nynäshamn.

År 2001, efter fyra år på marknaden, var det för första gången möjligt att köpa denna öl på Systembolaget, dock endast som privatimport. Tack vare det växande intresset under de följande åren kom den i april 2009 in i det ordinarie sortimentet. Faktum är att denna öl var den första svenska hantverksölen som klarat av bedriften att genom stor försäljning i beställningssortimentet kvala in till det ordinarie sortimentet. I dagsläget finns den att köpa hos merparten av Systembolagets butiker.

Under årens lopp har denna öl vunnit ett flertal priser och det mest uppmärksammade var kanske 2006 då ölet vann kategorin ”Bästa svenska öl alla kategorier” på Stockholm Beer and Whisky Festival.

Det bärnstensfärgade ölet i glaset ger ganska omgående dofter av bröd, torkad frukt, karamell och en svagt rökig ton. I bakgrunden känns en humlearom som ger associationer till grape. De första klunkarna leder sen tankarna åt det brödiga hållet och påminner om både rostat bröd och bulldeg. Beskan stegrar för varje klunk och tillsammans med den väl avvägda kolsyran fås en uppfriskande känsla i gom och svalg. Fruktiga och svagt örtiga toner infinner sig i eftersmaken och alla delar tillsammans bygger upp något väldigt välbalanserat.

Som matöl dras tankarna instinktivt till husmanskost, och då inte enbart på svensk sådan, utan även typiskt brittisk och tysk dito. Här kan du duka upp med både tyska korvar, shepherd’s pie eller svenska köttbullar. Alla dessa typer av smaker passar utmärk i sällskap av denna Bedarö Bitter. Beskan som byggs upp i ölet parerar de fetare rätterna föredömligt och den påtagliga maltkroppen fungerar som en stabil grund till de rustikare smakerna. Ett allroundöl som tar lagom mycket plats till maten, men samtidigt fräschar upp gommen efter varje tugga till de rustikare smakerna.

Slå dig ner i trädgården en sensommarkväll med en Bedarö Bitter i glaset och en tallrik nylagad, gräddstuvad pyttipanna med nyklippt persilja över så får du uppleva en svensk klassiker i dubbel bemärkelse. När smakerna i både mat och dryck gifter sig och blir ett.

Svenskens tycke och smak har gått långt när man reflekterar över vad en av de första att prova Bedarö Bitter på Nynäshamns hamnfest 1997 sa:

– Nej, det här smakar ju inte öl, det är ju för beskt! Tänk så fel de hade, det är ju precis så här det ska smaka.

Leave a Reply