Search
Vegetarisk sommar
Share Tweet Email

Vegetarisk sommar

Beer & Food
2016 11 29    10:34
Redaktion

Vi har slagit oss samman med våra vänner på helvegetariska matmagasinet Vego. De står för de fantastiska rätterna och vi står för ölrekommendationerna.

Sofia Dahlén är redaktör på Vego och vi frågade henne om vegetarisk öl och köttsubstitut till grillen.

Hur kan jag veta om en öl är “vegetarisk”? Är inte alla öl vegetariska? 

– Ibland, speciellt i industriell framställning, används ingredienser som äggvita, gelatin och delar av fiskars inälvor vid framställningen av öl. Alla veggosar är inte benhårda på dryckesfronten, men framför allt är det få som ens känner till det här eftersom alkoholhaltiga drycker inte behöver lista ingredienser. Vill man ändå dubbelkolla en specifik sort finns den utmärkta sajten Barnivore.

Är hantverksöl oftare att föredra före industriellt tillverkad öl, ur ett vegetariskt perspektiv?

– Ja, generellt är det så. Väljer man öl från mindre bryggerier går man som vego oftast säker, om man bortser från extrema undantagsfall som när någon stolle fått för sig att krydda med bacon(!). Generellt kan man också säga att öl från Tyskland och Belgien är att föredra framför till exempel brittisk och amerikansk öl ur en vegosynpunkt.

Vad är det bästa substitutet för en riktigt god köttbit, att marinera och lägga på grillen i sommar?

– Min favorit är att bjuda på grillade portabellosvampar i hamburgerbröd. Gärna marinerade i ett gott öl och lite sojasås. Har flera gånger varit med om att folk som vanligtvis är köttiga inte ens noterat att det är svamp och inte biff de äter. Tofu blir också jättegott på grillen!

 

Recept

Leave a Reply