Sofia Bergkvist på Sälens Fjällbryggeri
Bryggeriet startade i köket på familjeägda Gustav Grill & Bar och Fjällbagarn i Lindvallen. Efter att ha kammat hem guldmedaljer i SM i hembryggd öl 2012 tog Pelle Hoffman beslutet att köpa större bryggverk och ta hembryggningen ett steg längre. 2017 flyttade de till större lokaler. Pelle ansvarar idag för bryggeriverksamheten tillsammans med Robin Karlsson och Sofia Bergkvist. Vi ställde ett gäng frågor till Sofia som pluggat bryggeriteknik i Ludvika och tidigare jobbade på Rådanäs Bryggeri.
Berätta om ölen ni bryggt med Frö?
– Ölen som vi bryggt är en berliner weisse med både mältat och omältat vete, som vi kryddat med älgört. Medans jag såg till att vörten fick surna så fixade Malin och Emma nyplockad älgört från västerdalälvens kant. Lagom tills det var dags för kok levererade dom blommorna rakt ner i vörtkoket. Slutresultatet blev en syrlig och frisk öl med älgörtiga toner som påminner lite om bittermandel.
Hur startade ditt ölintresse?
– Jag har alltid gillat öl och haft en grundläggande koll på olika stilar sedan hotell och restaurangtiden på gymnasiet. Men intresset började på allvar när jag 2009 reste till Nya Zeeland och fick jobb på De Fontein som är ett belgiskt ölcafé i Auckland.
Hur ser framtiden ut för bryggeriet, har ni något spännande på gång?
– Framtiden är spännande. Vi är fortfarande i en tillväxtfas sedan vi flyttade verksamheten till större och mer anpassade lokaler. Jag hoppas på att fler får upp ögonen för oss och att vi kan komma in på fler krogar även utanför sälen. Förhoppningen är att fortsätta växa så att vi kan bli några fler anställda. Idag är vi bara 2 st. Vi kommer släppa ett gäng nya öl under vår och sommar 2020. Nytt blir att vi ska lansera sommarölen på burk. Jag har även en tjeckisk pilsner som ligger på jäsning som jag har höga förhoppningar om.