Search
Oppigårds Indian Tribute (c/o HOPS-klon)
Share Tweet Email

Oppigårds Indian Tribute (c/o HOPS-klon)

2018 01 08   18:14
IPA ABV: 6,7%

Efter artikeln Klona öl bestämde vi oss för att sätta Lars-Görans klonkunskap på prov. Han fick i uppdrag att skapa tre klonrecept med endast den information som finns på bryggeriets egen hemsida eller på själva flaskan. Självklart fick han även smaka på ölen. Som facit har vi använt Peter M. Eronsons fenomenala bok Klona öl – Brygg öl efter recept från svenska bryggerier och hans recept för varje öl hittar ni efter Lars-Görans klonrecept. Det bör påpekas att Eronsons recept kommer från bryggarna själva och alltså är att betrakta som ”facit”.

Oppigårds själva beskriver sin Indian Tribute som en hyllning till klassisk IPA med citrustoner från Cascade och en lång beska som balanseras av restsötma från malten. På hemsidan finns ytterligare teknisk data som underlättar receptformuleringen. Det största frågetecknet som återstår är humlegivorna och här har jag valt en saftig bittergiva med bara Centennial följt av smakgiva och flameout med både Centennial och Cascade. Torrhumlingen däremot är bara Cascade. Valet av basmalt faller på Vikings pilsnermalt som är vanligt förekommande bland lite större svenska bryggerier, men för karamellmalten blir det en engelsk tillverkare. Även jästen härstammar från England och kommer ge lite mer estrar och fruktighet än vad dess amerikanska kusin Safale US-05 skulle kunna prestera. Just den subtila fruktigheten från jästen, en ganska tydlig restsötma från karamellmalten och en härligt grapefruktig humlearom från Cascade är för mig det tydligaste karaktärsdragen i Indian Tribute och detta recept borde komma hyfsat nära det målet.

OG: 1,067
FG: 1,017
IBU: 60
Malt
Type Percentage (%) Amount (kg)
Pilsnermalt (Viking) 90 6.54
Light Crystal (Crisp) 7 0.51
Medium Crystal (Crisp) 3 0.22
Mash schedule
Type Temperature (°C) Time (min)
Försockringsrast 67 60
Hops
Type Alpha acid (%) Amount (g) Cooking time (min) IBU
Centennial 11 45 90 41
Centennial 11 20 20 11
Cascade 6 20 20 6
Centennial 11 20 1 1
Cascade 6 20 1 1
Cascade 6 40
Yeast
Safale 04 (Whitbread)

Primärjäsning: 5 dagar vid 18-20°C

Sekundärjäsning: ca 2 veckor vid 17-18°C

Buteljering: Kolsyra till 2,3 volymer CO2 (144 gram socker för 25 liter öl om du flaskjäser)

Leave a Reply