Search
Automagisk Problemlösare
Share Tweet Email

Automagisk Problemlösare

2017 11 30   18:51
NEIPA ABV: 7.5%

”Automagisk Problemlösare, det humligaste ölet jag gjort. Redan från första tanken kring detta öl så var målet att det skulle bli en humlig fruktbomb. Eller som det står på flaskan: “Fredrick Lorz liftade med en lastbil och vann OS-guld. Isaac Newton såg ett äpple falla och fick en idé. Du skrev in en kod och slog den sista bossen. Olika problem har olika lösningar. Vad är problemet?” Ett öl gjort för att kunna hjälpa till att lösa en klurig tankenöt, att koppla bort och tänka på något annat, för att på så vis hitta lösningar på sina problem. Men längs vägen har detta öl istället skapat stora problem för mig, alla möjliga sorters bryggtekniska problem för att vara korrekt. Receptet har till slut justerats till att bli med en enda humlesort och i takt med att min bryggteknik förbättrats så blev detta batch 5 av Problemlösaren, som serverades i Oktober på Automagiskt Kalas.” – Tobias Janius

OG: 1.073
FG: 1.016
IBU: ca 60
Malt
Type Percentage (%) Amount (kg)
Maris Otter, Extra Pale 77 5.5
Omältat havre 9 0.66
Vetemalt 9 0.66
Cara-pils/Dextrinmalt 5 0.33
Mash schedule
Type Temperature (°C) Time (min)
Saccharification 65 60
Mash out 76 10
Hops
Type Alpha acid (%) Amount (g) Cooking time (min) IBU
Galaxy 18 200
Galaxy 18 100
Galaxy 18 150
Yeast
London Ale III (Wyeast #1318)

Primärjäs på 18 grader till ca 2 Plato från utjäsning, tillsätt då första torrhumlen och låt temperaturen stiga fritt till 21 grader och håll den temperaturen. Tillsätt den andra torrhumlegivan de 3 sista dagarna innan kallkrasch och för över ölet till fat.

TIPS Var noga med att försöka pricka ett mäsk-pH på mellan 5,2-5,3 så ölet får rätt förutsättningar för att landa på bra pH efter jäsning och all torrhumling.

Tänk på att försöka hålla hela processen efter jästpitch så syrefri som möjligt. Med andra ord rekommenderar jag å det starkaste att inte kolsyrejäsa ett sånt här öl, det blir tyvärr aldrig speciellt bra för den här stilen (vet jag smärtsamt av erfarenhet).

Leave a Reply