Search
Ölcocktails
Share Tweet Email

Ölcocktails

Taste Lab
2017 05 24    18:34
Redaktion

Tillsammans med cocktailbaren Ljunggren i Stockholm tog vi till vårt tionde nummer fram cocktails för semestern. Med såklart ölet i fokus.

Recept Christian Järnefors & Sebastian Herzén
Foto Pär Olofsson   Styling Amanda Rodriguez

Ursprungligen publicerad i c/o HOPS #10 – Sommar 2015

Visst kan man argumentera för att hantverkmässiga öl förtjänar att drickas som de är. Men i takt med att ölen utvecklas i smak och komplexitet, har trendiga barer världen över också börjat att se ölet som en ren cocktailingrediens. Idéen i sig är egentligen ingen nyhet. Fenomenet Craft Beer Cocktails, vilar på en flera hundraårig lång tradition. Dessvärre tycks drinkar på öl inte riktigt ha fått det genomslag här som det har utomlands –ännu.

I takt med att ölen utvecklas i  smak och komplexitet, har trendiga barer världen över också börjat att se ölet som en ren cocktailingrediens.

Med recepten vi tagit fram hoppas vi kunna ändra på det . Ett bra öl har en fantastisk potential som cocktailingrediens. Vi pratar här inte om uttjatade öldrinkar som Michelada (mexikansk lager med tomatjuice) eller Black Velvet (Guiness och champagne), istället visar vi på cocktails där ölets kvalitéer och särdrag verkligen framhävs.

Först börjar vi med en kort teorilektion.

För recept där citron eller limejuice ingår, bör endast färsk frukt användas. Sila gärna!

Ett sockerlag är enkelt att göra, men behöver tid att svalna vilket kan vara bra att ha med i beräkningen. Enklast är att fylla en flaska med cirka tre femtedelar (60 procent) strösocker. Och sedan fylla på med kokande vatten. Skaka tills att sockret löst sig och låt svalna.

När vi skakar eller rör en drink är det viktigt att tänka på att isen som används släpper ifrån sig vatten. Tipset här är därför att tillsätta isen allra sist. Och  för att så snabbt som möjligt sänka temperaturen i drinken, används så mycket is som möjligt.

Cocktails

Leave a Reply