Search
Mytomspunnen jätte
Share Tweet Email

Mytomspunnen jätte

Beer portrait
2016 11 27    22:51
Redaktion

Den förskräcklige snömannen, eller Yeti som hen egentligen heter, är en varelse som ingen säkert vet existerar. De ursprungliga iakttagelserna härstammar från trakterna kring Himalaya och i usa har det länge pratats om en liknande varelse som går under namnet Bigfoot. Men det finns faktiskt en verklig Yeti som kommer från bergstrakterna kring Denver, Colorado i usa. Där huserar nämligen bryggeriet Great Divide som brygger en öl som heter Yeti imperial stout.

Text Pelle Stridh

Great Divide grundades 1994 och har med åren blivit flerfaldigt belönad för sina öl men även som bryggeri. Yeti bryggdes första gången 2003 och fick sitt namn med anledning av att imperial stout, vid den tidpunkten, ansågs var en mystisk, stor och en ganska okänd ölstil. Men det kan också bero på att det är en upplevelse att dricka Yeti, stor nog att jämföras med den förskräcklige snömannen själv.

Att sitta i en skön fåtölj tillsammans med Great Divides Imperial Stout upphälld i en kupa är som att sätta sig med ett Kinderägg, det är gott, spännande och man blir överraskad. Ölets färger, dofter och framför allt smaker är komplexa och för varje ny klunk upptäcks nya detaljer. Dessutom lämnar ölet precis som varelsen Yeti fotspår efter sig i form av en ovanligt kraftig eftersmak. Ändå är den mjuk som en nallebjörn. Listan över brygdens likheter med den förskräcklige snömannen kan göras lång.

Stouten har vunnit silvermedalj på Great American Beer Festival två gånger, och bronsmedalj en gång. År 2010 hamnade den på plats 36 på Beeradvocates lista över ”de 100 bästa ölen på planeten jorden”. På ratingsajten Ratebeer ger recensenterna betyget 100 av 100 och på Beeradvocate får den 94 av 100.

Yeti avnjuts med fördel efter en god middag, upphälld i en konjakskupa, samtidigt som livets förnöjsamheter stilla begrundas. Färgen är lika svart som natten i en nedsläckt kolgruva och skummet liknar nougatmousse. Konsistensen är trögflytande vilket upptäcks när man snurrar lite på glaset. Viskositeten är sannerligen hög och man får känslan av att ha en dessert framför sig.

Dofter av kaffe och choklad fyller rummet när aromerna sätts i rörelse i kupan. Närmare näsan blir dofterna ur glaset betydligt mer nyanserade. Essenser av övermogen frukt, salmiak och svaga toner av riktigt mustigt vörtbröd infinner sig. I bakgrunden lurar en fruktighet med inslag av citrus, vilket skvallrar om att här är humlegivorna lika väl tilltagna som i en amerikansk ipa.

Man skulle kunna tro att det är flytande sammet i glaset när första klunken smörjer strupen. Choklad-, kaffe- och salmiakaromerna är påtagliga. Första gången Yeti besöker smaklökarna så kommer överraskningarna som på ett pärlband: först de fruktiga tonerna som påminner om citrus och röd grape, tätt följt av ännu mer salmiak och en sädig ton som kanske bäst beskrivs som rågbröd eller en kraftig vörtlimpa. Därefter följs smakerna upp av övermogen frukt i stil med fikon och dadlar som avslutas med en karamellig karaktär med toner av gräddkola.

Efterbeskan är förvånansvärt kraftig för ölstilen, men det är föga förvånande då beskan ligger på hela 75 ibu. Som referens kan nämnas att det är i nivå med en amerikansk dubbel-ipa. En vanlig internationell lager ligger på cirka 25 ibu och en Carnegie Porter på cirka 32. Förutom den kvardröjande beskan så är det salmiaksmaken och fruktigheten, inlindad i kaffe, som lämnar tydligast spår i mun och svalg. Efter ytterligare några klunkar börjar alkoholhalten göra sig påmind, kroppen blir varm och kinderna lätt rosiga.

Kan man dricka en så här extrem öl till något i matväg? Bryggeriet självt säger att blåmögelost eller crème brûlée ska vara lämpliga partners. Vill man uppleva något utöver det vanliga är en riktigt vällagrad gruyèreost och lite fikonkonfit ett mycket bra sällskap. Det är något med ostens kristalliga struktur och nötiga karaktär med inslag av kola som gifter sig med Yetis sammetslena och ändå kraftiga karaktär som skapar samhörighet.

En annan perfekt parning är Yeti med en enkel chokladtryffel smaksatt med salmiak. Kombinationen väcker helt nya egenskaper i ölet och skapar ett unikt dna.

Leave a Reply