Search
Midsommar – maten & ölen
Share Tweet Email

Midsommar – maten & ölen

Beer & Food
2019 06 08    10:36
Redaktion

Sill och potatis, gubbröra och jordgubbar. Med vilka öl ska du matcha helgens alla smaker. Vi har plockat ihop ett antal recept med ölmatchningar och guidar dig till midsommarfirandets alla smakkombinationer. För att komma åt alla recept så behöver du ett konto på sajten, där du kan köpa till valfri längd på prenumerationen. (en vecka, månad, kvartal eller år.)

När det kommer till våra svenska högtider så skiljer sig smakerna inte mycket åt och vi skulle nästan kunna skicka er vidare till denna artikeln om julmaten och dess smakkombinationer.  Men vi struntar i det och börjar istället med något av det mest självklara –  sillen. Här behövs en öl med bra beska som klarar av att skära genom den feta fisken. En öl med bra kolsyra hjälper också till att rensa gommen mellan tuggorna, så här kan du med fördel välja en american pale ale (APA) eller varför inte en pilsner. (Du hittar exempel på öl i varje ölstil i vårt ölindex.) Gillar du att smaksätta din egen sill och vill prova på nya smaker, testa då att göra Øl & Brøds inlagda sill i spontanjäst öl där ölets syrlighet ersätter en del av ättikans. Även gubbröran hör till en av midsommarens klassiker och den matchar du bäst med en ljus lager med bra maltkropp som med sina brödiga toner knyter ihop säcken och med påtaglig beska parerar den feta sillen. Även potatisrätter matchas bäst med en välgjord ljus lager som till exempel Nynäshamns Ångbryggeris Landsorts Lager, Nils Oscar God Lager och Dalabryggeris Ljus Lager. Idag finns det många bra lageröl från våra svenska hantverksbryggerier så fråga på ditt Systembolag så guidar de dig rätt.

 

När det kommer till det mer söta i form av jordgubbarna kan man välja att gå olika vägar beroende vad du väljer för tillbehör. Som t ex jordgubbssmörgåsen här nedanför, den kan matchas både med en syrligare öl eller en ”sötare” öl i form av en vetebock beroende på om du väljer att söta yoghurten och hur mogna jordgubbarna är. Och går du på med romen som i desserten med kokosgrädden så behöver du ta ölmatchningen vidare ytterligare en bit, och då gärna i form av en öl av stilen barley wine.

 

 

 

 

Är du den som är trött på att alltid äta samma mat högtid efter högtid och kanske längtar efter något annat. Varför inte testa Bryggarbrickan med olika korvar med tillbehör, ramslökstacosen eller varför inte ge dig på den sociala grillaktiviteten yakitori.

Leave a Reply

More articles

Midsommarfirandets bästa session-öl.

Här hittar du en sammanställning på sajtens alla matrecept.

Hur ska man tänka när man väljer öl till havets frukter? Vi har här samlat ihop ett par riktlinjer utifrån fem ölstilar.

Prova att hälla lite öl i klassiker som sjömansbiff, pannkakor och moules frites.

Få ölstilar har gjort en så storstilad comeback som saison.

På Fotografiskas restaurang är det Paul Svensson och Christofer Ekman som leder matskapandet och de gör det med ledorden ”grönsaken spelar huvudrollen” och ”ingenting ska gå till spillo”.